Последни новини
Home / Законът / Седем съдии от Върховния административен съд си направиха отводи по дела, свързани с отнемането на лиценза на КТБ

Седем съдии от Върховния административен съд си направиха отводи по дела, свързани с отнемането на лиценза на КТБ

Defakto.bg

Съдии от Върховния административен съд си направиха отводи по две дела, свързани с отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка от  Българска народна банка. Административни дела (№ 1972 и 1670 от 2023 г.) са образувани пред ВАС по молба на изпълнителните директори на КТБ за отмяна на влезли в сила определения от 2014 г. и 2015 г., с които без разглеждане са оставени жалби на изпълнителните директори на КТБ против  решение № 138 от 6 ноември 2014 г. на Управителния съвет на Българска народна банка (УС на БНБ) за отнемане на лиценза на търговската банка.

Исканията за отмяна на определенията се позовават на Съда по човешките права в Страсбург.    ЕСПЧ в решението си  пo дeлoтo „Kopпopaтивнa тъpгoвcĸa бaнĸa“ AД cpeщy Бългapия, постанови  eдинoдyшнo, чe   бългapcĸoтo зaĸoнoдaтeлcтвo и пpилaгaнeтo мy oт бългapcĸитe cъдилищa ca лишили  KTБ oт  cъдeбeн ĸoнтpoл нa peшeниeтo зa oтнeмaнe нa лицeнзa й. Πpoизнacянeтo бе  пo  двe жaлби нa чeтиpимaтa бивши изпълнитeлни диpeĸтopи нa Kopпopaтивнa тъpгoвcĸa бaнĸa.  Cъдът ycтaнoви  няĸoлĸo нapyшeния нa пpaвoтo нa cпpaвeдлив пpoцec пo чл. 6§1 – дeйcтвaщoтo зaĸoнoдaтeлcтвo и нeгoвoтo пpилaгaнe нe ca пoзвoлили  ocъщecтвявaнeтo нa нaдлeжeн cъдeбeн ĸoнтpoл  нa бaнĸaтa и тaĸa e нapyшeнo пpaвoтo нa дocтъп дo cъд. Oпититe нa бившитe диpeĸтopи нa бaнĸaтa дa зaщитят пoзициитe cи ca били oтxвъpлeни.

Сега отводите на съдиите са направени по искане на изпълнителните директори на КТБ. Към молбите за отмяна е приложен списък на съдии, които са докладчици или членове на съдебни състави на ВАС по дела, образувани по подадени жалби срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката, както и на съдиите, които са участвали в приемането на тълкувателно решение по тълкувателно дело № 4/2015 г. на ВАС.

Бившите директори смятат,  че е налице основателно съмнение относно безпристрастността на всички съдии, разглеждали делата по оспорване отнемането  на лиценза на  КТБ и участвали в отклоняване на искането на председателя на Висшия адвокатски съвет до Общото събрание на  съдиите от ВАС за приемане на тълкувателно решение по въпроса за кръга на лицата по чл. чл. 151, ал. 3 от Закона за кредитните институции, които притежават правен интерес от оспорване на решението на УС на БНБ за отнемане на лиценза за извършване на банкова дейност на банка.

Като приемат исканията на изпълнителните директори на КТБ, от  административно дело №1972 от 2023 г. се отвеждат съдия Таня Вачева (участвала при разглеждане на делата, образувани по предявени от други лица жалби срещу отнетия лиценз на КТБ)  и съдия Анелия Ананиева (подписала тълкувателното определение по тълк. дело № 4/2015 г.) Основание за отвод по това дел е налице и по отношение на съдия Юлия Тодорова, която е съпруга на адвокат Ангел Ганев – процесуален представител на „Бългериан Акуизишън  Къмпани II С.а.р.л“ ООД – акционер в КТБ и  жалбоподател по административно дело №14782/2014 г. на ВАС.

По административно дело № 1670 от 2023 г. се отвеждат съдиите Иван Раденков и Лозан Панов, които да взели участие при  разглеждане на делата, образувани по предявени жалби срещу отнетия лиценз на КТБ, а съдиите Диана Гърбатова и Весела Павлова са част от съдиите,  гласували определението по тълкувателно дело № 4/2015 г.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.