Последни новини
Home / Законът / Гешев обсъждан от крими контингента като „пътник“, пита дали законите не се подават от задната седалка на един джип

Гешев обсъждан от крими контингента като „пътник“, пита дали законите не се подават от задната седалка на един джип

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура разследва няколко души за организирана престъпна група,  сред които се подозира, че има и журналист, за търговия с влияние.  По традиция прокуратурата  разпространи намерени у един от тях записи, в които се обсъжда смяната на главния прокурор Иван Гешев и се обяснява, че се събират 400 000 лева за смяната на полицейски началник. Намерен е и списък с имена на магистрати – това бе казано на  пресконференция, проведена в Националното  следствие.

Брифингът се проведе в присъствието на Иван Гешев, който  обясни, че е на него,  защото според международните стандарти по важни дела,  информация трябва да се дава от главния прокурор, най-висшестоящият ръководител на службата и на национално ниво.  Той бе заобиколен от директорите на националното следствие и националната полиция Борислав Сарафов и Атанас Илков, шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, както и говорителката му  Сийка Милева.

Въпросното досъдебното производство се  води от Софийската градска прокуратура и е срещу организирана престъпна група, уличена в множество престъпления, разясни градският прокурор Илиана Кирилова.  Разследването е образувано на 14 септември м.г. по секретен доклад на служби за сигурност. То се води за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, като предстои преценка дали да се отделят материали за друго дело за организирана престъпна група за търговия с влияние и наркотици. „Има и данни за заплахи срещу публично лице, свързано с издателска дейност“, посочи Кирилова.

На брифинга бяха предложени  записи от провежданото разследване, като  участниците в тях бяха посочени с имена, инициали и предположения – Д.Г, който се издирва, криминално проявения Красимир Каменов – Къро, негов приближен, който все още не е установен, журналист, с непосочена самоличност. Записани са техни разговори – в различна конфигурация, в заведения и помещения, в които се говори, че Гешев е пътник, споменават се политически партии, имена на лидери в политически партии, „Цецо от Белград“, Черепа, Бобоков, включения в Магнитски 2 Владислав Горанов. От записите се чуват иронични коментари за посещението на Иван Гешев в САЩ и намеци за  организация той да бъде атакуван с компромати, за да бъде отстранен от поста.

Чува се още:  Хубавото е, че са казали на Бойко, че в другия „Магнитски“, ако не сменят Гешев, ще бъде той. Щото Влади Горанов ги е вземал тез пари от Черепа, ама къде ги е носил? Нали се сещаш“, казва в един от записите Дилиян Георгиев, като допълва: „Влади Горанов със сигурност ще го изпържи, като го гледам, той един шамар душичка носи. Един задържат ли, те са такива отрепки. И ще почнат да се пържат един друг, от страх ще се редят, щото никога не са били уличници или бандити“.  В друг запис  глас казва на сочения за събеседник Къро „земи си пуканки и този път няма да ги изпуснем...“. „Пуканки има, само треа да видиме кога ще е предаването и сядаме да го гледаме“, отговаря соченият за Къро. Малко след това гласът нарича „ПП-то и ДБ-то“ „идиоти“. „Те (ПП и ДБ) ще го разкъсат. Малко са непохватни те, де“. В друг запис двете партии са наречени и „малоумни“.

По рано  СГП  официално обяви, че при разследване срещу организирана престъпна група е бил открит списък с имена на заплашвани съдии, прокурори и следователи – бил открит списък с имена на магистрати,   който бил озаглавен „Вредители за уволнение“. Магистратите са били служители на закритите специализирани съд и прокуратура, като в списъка били уточнени сегашните им длъжности, но на брифинига информацията не получи развитие в дълбочина.

Иван Гешев, отбеляза, че   „става въпрос за това, което някои наричат „овладяна държава“, а други наричат „мафия“ – срастване на всякакви институции, криминална престъпност мутри и който искате още. Видяхте кои са, не е тайна, няма да цитирам имена, от всякакви обществени прослойки в защита на нелегитимни цели и интереси, които не съвпадат с интересите на хората. Целта е да продължаваме да живеем по начина, по който живеем“.

Като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на народа, но и на магистрати и съдебни служители, от организираната престъпност. Да бъдат заплашвани, да се оказва натиск, зарече се той.

И още размисли:
  За руското влияние и „Цецо от Белград“
Видях на едно място ВТБ. Ако това е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била сътрудник в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, които предстои да бъдат установени и посочени като „Цецо от Белград“.
Дали това не е работа на зловредно руско влияние, организации и структури, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти към евроатлантическите ни партньори. Надявам се ДАНС да отговори.
 За „отстраняването“ на полицейски служители
Сигурен съм, че министър Демерджиев и МВР ще извършат съответните проверки… за, доколкото чух, 400 000 за отстраняване на полицейски служители.
Тези въпроси седят пред служебното правителство и кое да е следващо правителство, пред следващото НС – какво ще направят, за да защитят интересите на хората.
 За целта на атаките срещу магистрати и полицаи
Причината е работата на правоохранителните органи – прокуратурата и МВР. Става въпрос за това, което някои наричат завладяна държава, други – мафия. Става въпрос за страстване на институции, криминална престъпност, мутри и други хора от всякакви прослойки в защита на нелегитимни цели и интереси. Целта е да продължаваме да живеем по начина, по който живеем, а пътят към ада е постлан с добри намерения.
 Къде се пишат законопроектите
Очевидно министърът на  правосъдието е поредния  любимец на главния прокурор, който час по час го споменава сред  гъмжилото от обществени изяви.  След като онзи ден му препоръча на Зарков да се погрижи за домашното насилие, в сряда поиска министърът да му  отговори –  дали някои законопроекти, които са явно противоконституционни, са писани в Министерството на правосъдието или някъде на друго място.  Същото важи и за един предишен сходен проект на една политическа сила.„Колко би струвал един закон за закриване на специализираните структури?“,  пита се гл. прокурор.
Дали тези закони не са предавани на задната седалка на един джип пред Народното събрание,  чуди се  Гешев.
Наскоро гл. прокурор си навлече гнева на адвокатите с подобни внушения  към зам. председателя на Висшия съдебен съвет Ина Лулчева. Не личи да е бил разтърсен  от възмущението.
    За реакцията на институциите
Основният въпрос е дали държавата ще защити гражданите и народа си. Сигурен съм, че колегите от МВР, от всички правоохранителни структури, ще направят всичко възможно да си свършат работата и да отговорят кой, какво и колко плаща за това, което чухме и видяхме. Колегите от СГП ще направят всичко възможно при спазването на закона и Конституцията да дадат съответните отговори.
И медиите, и гражданите трябва да си отговорят на въпроса искаме ли да живеем в тази държава и докъде докарахме страната си. Или това, което е останало от нея.

Гешев отрече с днешните си разкрития прокуратурата да се включва в предизборната кампания.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.