Последни новини
Home / Законът / Меморандум за защита на пострадалите от домашно насилие бе подписан в Министерството на правосъдието  

Меморандум за защита на пострадалите от домашно насилие бе подписан в Министерството на правосъдието  

Defakto.bg

 

Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Националното бюро за правна помощ и адвокатските съвети, към които функционират Регионални центрове за консултиране, подписаха днес Меморандум за сътрудничество и партньорство за навременна защита на пострадалите от домашно насилие.

Подписването на днешния Меморандум показва, че българската държава има воля, взаимодействайки си с адвокатурата, да разреши този толкова тежък проблем в обществото, каза министърът на правосъдието Крум Зарков, съобщиха от МП.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев определи документа като важна и съществена стъпка за взаимодействие срещу домашното насилие.

НБПП изпълнява от близо 2 години проектПодобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромската общност“, финансиран от НФМ 2014-2021, по който една от дейностите е създаване на координационен механизъм на местно ниво за защита на лица пострадали от домашно насилие“, каза председателят на НБПП Наталия Илиева. По думите й благодарение на активното взаимодействие на институциите в трите пилотни области по този проект –  Велико Търново, Варна и Стара Загора е изведена активната роля на адвокатите при първоначално консултиране на пострадалите. „Това ни дава увереност, че разгръщането на координационния механизъм на национално ниво ще даде ефективен резултат за подпомагане и защита на жертвите на домашно насилие“, заяви Илиева и допълни, че меморандумът остава отворен за присъединяване и на други държавни и неправителствени структури, имащи отношение към проблема.

Меморандумът предвижда във всеки установен случай на лице – пострадало от домашно насилие органите на МВР да го информират за възможността да ползва безплатна правна помощ и след изявено желание да му съдействат за свързване с адвокатския съвет в съответното населено място.

Адвокатските съвеит, от своя страна, публикуват списък на дежурните адвокати, специализирани в областта на домашното насилие и определят от този списък адвокат, който да консултира жертвата. Адвокатските съвети осигуряват дежурен адвокат при всеки сигнал от органите на МВР за установено лице, пострадало от домашно насилие, който отива на място в институцията, където се намира жертвата (РПУ, кризисен център, медицинско заведение или др.).

Органите на МВР при необходимост и в рамките на законовите си правомощия съдействат на определените адвокати за осигуряване на защита на пострадалите от домашно насилие.

На събитието присъства и председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, който заяви, че успехите на НБПП, промените в Закона за правната помощ и добрите ни практики вече са известни и в Европа.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.