Последни новини
Home / Законът / Семинар в НИП на тема „Медиацията в Европейския съюз – език, законодатлество, практика“

Семинар в НИП на тема „Медиацията в Европейския съюз – език, законодатлество, практика“

Defakto.bg
Адв. Албена Пенова представи българското законодателство на форума за медиацията в ЕС

Националният институт на правосъдието е домакин на тридневен семинар, който се провежда 15-17 март в София, организиран от Европейската академия по право, ЕРА, със седалище Трир, Германия.  Темата на семинара е „Медиацията в ЕС- език, законодателство, практика“.  Обучението е насочено към усвояване на езиковите умения (английски език) и правната рамка на медиацията в ЕС, с фокус върху медиацията по граждански и търговски спорове.

В програмата на семинара са включени теми, свързани със законодателството относно медиацията в ЕС след транспониране на ДИРЕКТИВА 2008/52/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И СЪВЕТА от 21.05.2008г., развитие, насърчаване и прилагане на медиацията в отделните държави-членки, провеждане на процедурата по медиация, специфика на медиацията по граждански и търговски спорове.

Участници са 29 съдии от 8 страни-членки, от които четирима са българските съдии. Лектори са утвърдени специалисти в сферата на медиацията, сред които има адвокати, медиатори и арбитри от Германия, Кипър, Испания и България.

В първия ден на семинара, заедно с обзора на законодателството в ЕС относно медиацията, българскиятт медиатор, адв.  Албена Пенова,  представи на вниманието на участниците законодателната рамка на медиацията в България, включително последните промени от началото на 2023 г.,  свързани с възможностите за провеждане на медиация по висящи съдебни дела.  „България е една от първите държави, транспонирали изискванията на Директивата за медиацията за създаване на предвидимо рамково законодателство в ЕС относно качество на медиацията, възможностите за изпълнение на постигнатите споразумения,  възможностите за насочване към медиация от съда, балансирано отношение между медиация и съдебно производство и поверителен характер на медиацията още през 2011 г.“,  каза Пенова.  С последните законодателни промени на ЗМ и ГПК се преминава към следващ етап, който е насочен не само към популяризиране на медиацията като извънсъдебен способ за решаване на спорове, а и с насърчаване на страните да използват медиацията във все повече случаи“, посочи тя.

„Дискусиите с участниците в семинара потвърдиха убеждението ми, че България има какво да сподели и като знания и като практически опит в сферата на медиацията. Българските съдии имат опит в препоръчване на медиацията по време на висящи съдебни дела. Европейските им колеги поставиха на обсъждане въпроса за ролята и на адвокатите за утвърждаване и по-широко прилагане на медиацията. Като отворена тема за бъдещи разговори и споделяне на добри практики остана въпросът как хората да започнат да разпознават предимствата на решаване на споровете си чрез медиация и какви трябва да са усилията и отговорностите на съдиите и адвокатите в тази насока“, заяви адв.  Пенова пред ДеФакто.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.