Последни новини
Home / Законът / ВСС възложи на Европейската прокуратура стопанисването и ремонта на сградата на „Раковски“ № 134

ВСС възложи на Европейската прокуратура стопанисването и ремонта на сградата на „Раковски“ № 134

Defakto.bg

Пленумът на Висшия съдебен съвет  възложи на Европейската прокуратура стопанисването на на сградата на „Раковски“ №134,  предоставена  за дейността на европрокурорите на Лаура Кьовеши.  Решението е взето по изрично  искане на делегирания в Люксембург български прокурор Теодора Георгиева и Димитъp Бeличeв, eвpoпeйcĸият дeлeгиpaн пpoĸypop, oпpaвoмoщeн oт Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa (EРРО) дa pъĸoвoди и opгaнизиpa дeйнocттa нa aдминиcтpaциятa.

По закон стопанисването се осъществява от съответния административен ръководител, но тъй като има законова празнота и длъжностие на двамата не отговарят буквално на условието, се е наложило с тълкуване по  аналогия ВСС да  приеме, че   длъжността на европейския прокурор Теодора Георгиева се  приравнява на административен ръководител.  Според чл. чл. 139а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, дейността на администрацията се ръководи и организира от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор, който назначава и освобождава служителите в нея.

ВСС е уведомил  Европейската прокуратура за взетото решение.

Очаква се , че  ЕРРО ще се заеме и предвижи бързо ремонта на сградата, който трябваше да извърши  самия ВСС.   Средствата за осъществяване на дейността на европейските делегирани прокурори и администрацията, включително и за предстоящия ремонт , се осигуряват от бюджета на съдебната власт.

В първите си дни като служебен министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че един от приоритети  му ще е да осигури сграда за Европейската прокуратура. По-късно той обясни, че са били предложени три варианта, а делегираните европрокурори са избрали тази на ул. „Раковски“ №134. На 12 октомври 2022 г. правителството одобри предложението на Министерството на правосъдието и на МРРБ.

С Решение № 772 на Министерски съвет имотът – частна държавна собственост, бе обявен за публична държавна собственост и бе предоставен безвъзмездно за управление на Висшия съдебен съвет, за нуждите на дейността на европейските делегирани прокурори в България. Още тогава стана ясно, че сградата се нуждае от сериозен ремонт, преди  европрокурорите да се  нанесат в нея.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.