Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Имаме 95 % осъдителни присъди, ако законите бяха удачни, щяхме да сме още по – добре

Иван Гешев: Имаме 95 % осъдителни присъди, ако законите бяха удачни, щяхме да сме още по – добре

Defakto.bg

 

Въпреки безогледния политически натиск, резултатите на прокуратурата и следствието са водещи  ЕС, казва главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев присъства на Годишното отчетно събрание на Националната следствена служба (НСлС) и окръжните следствени отдели за 2022 г. Той  е поздравил следователите за успешната им работа през изминалата година, пише пресслужбата на ПРБ.
Безогледният политически натиск над Прокуратурата на Република България се дължи на работата ни. Въпреки него, въпреки конституционната, политическа и икономическа кризи, прокурорите и следователите постигат резултати, които са водещи не само в България и на Балканския полуостров, а за целия Европейски съюз“, казва главният прокурор.

Гешев заявява, че откакто работи в системата, не е ставал свидетел на по-труден период за работа за правоохранителните органи. „Българската прокуратура, от която вие сте част, все пак постига 95% осъдителни присъди. На всички е ясно, че без един следовател да си свърши качествено работата е много трудно да се изготви качествен обвинителен акт и да се защити в съда“, обърна се главният прокурор към магистратите. „Сигурен съм, че ако имаше едни удачни законодателни решения, резултатите щяха да бъдат още по-добри“, коментира главният прокурор.

Заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов представя обобщените резултати от работата на институцията и на окръжните следствени отдели в страната през 2022 г. „Следствието показва стабилност и устойчиви данни за добра работа, тя е амалгама от най-добрите професионалисти. При нас са дела с изключителна фактическа и правна сложност и въпреки това разследванията се осъществяват бързо и качествено“, отбелязва Борислав Сарафов и дава  пример с делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади жени.
В представянето на доклада за работата на НСлС ръководителят на службата отчете, че през годината е работено по най-много престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, следвани от разследване на престъпления против собствеността. Подчертана е добрата работа на следователите по молбите за правна помощ, което води до висок международен авторитет на цялата служба.

Сарафов изразявя съжаление, че през отчетната година, по силата на грешни политически решения, е била закрита Спелизираната прокуратура заедно със следствения отдел към нея. „Само за половин година този отдел е приключил 553 досъдебни производства. Ясно е, че закриването на едни специализирани структури няма да подобри работата на правоохранителните органи, а точно обратното. И данните го показват – спадът на разследванията за организирана престъпност само за 9 месеца през 2022 г. е с 50%“, казва  Борислав Сарафов.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.