Последни новини
Home / Законът / Отзвуци: Презумпцията за невиновност в прокуратурата има толкова значение, колкото разделението на властите (допълнена)

Отзвуци: Презумпцията за невиновност в прокуратурата има толкова значение, колкото разделението на властите (допълнена)

Defakto.bg

Отзвуци от вчерашната пресконференция  на прокуратурата, в която беше представен сюжет за paзcлeдвaне на  няĸoлĸo дyши зa opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa.  От тях медиите научиха, че  Гешев е „пътник“, за смяна на пoлицeйcĸи нaчaлниĸ, за заплахи на магистрати. Овъртолени  бяха  имена от крими контингента редом с тези на политици,  журналисти, флашки, пачки с пари, намерени на адреси,  изнудване.  Не мина без „зловредното руско влияние“ и „кой плати за закриване на спецправосъдието“- все внушения от прокурори на високо ниво, че „дълбоката“ държава се е прицелила в главния  ни прокурор.

Ето и някои коментара по повод вълнуващия брифинг:

 Емилия Недева, адвокат: Разкритата ОПГ – хем върши престъпления, хем си ги документира за  улеснение на прокуратурата

Тази организирана според прокуратурата ОПГ, която разполага с неограничени ресурси, е толкова високо организирана, че си пише ясно и неуклончиво на хартиени бележки на два езика какво е намислила и докъде го е докарала.

Нещо като паметни бележки за поколенията.

Дето се вика, не само върши престъпления, но ги и документира за улеснение на прокуратурата и разследващите.

Отделно от всичко – анонсът на брифинга показа изначално неразбиране на българския език от хората в прокуратурата.

Да заплашваш някого означава да има присъствена или узната от него заплаха.

Брифингът показа съмнителни твърдения за евентуално застрашени, но неизвестно с какво магистрати – с опит за подкупване или с друго.

Презумпцията за невиновност в прокуратурата има толкова значение, колкото разделението на властите.

 

Иван Демерджиев, вътрешен министър:  Гл. прокурор няма как да е жертва

Главният прокурор не може да е жертва, той има всички лостове да реагира, ако има някакви заплахи, има всички инструменти да защити и себе си, държавата и правовия ред – това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред Нова тв.

Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея. Той не може да бъде жертва”, каза той.

Не съм участник в този филм или сериал. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректно”.  „Ако има завладяна държава, МВР не е част от нея”, каза Демерджиев.

Той коментира изнесените данни вчера от прокуратурата, че има заплашвани прокурори и съдии: „Това, което има като информация при нас, не е достатъчно, за да кажа дали има такъв тип организация. Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за да дескридитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора и да внесат обвинителния акт в съда”, каза Демерджиев.

Относно лице с прякора Къро, за когото прокуратурата твърди, че вероятно е на въпросните аудио записи, Демерджиев каза: „Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент”.

 

Бившият прокурор Андрей Янкулов: Един гигантски тюрлюгювеч, който делегитимира институцията

Ръководството на прокуратурата направи пресконференция, в която уж разкри някакви гигантски заговори срещу себе си между политици, бизнесмени, престъпници и журналисти.

Източникът: хвърчащи листа с преобладаващо напечатан текст без контекст, инициали, прякори и пр., както и флашки със записи, за които се твърди, че са намерени преди дни при претърсвания на домове на обвиняеми.

Кой е писал текстовете, кой е правил записите, записите технически подправени ли са, или автентични, аранжирани ли са, законни ли са и пр. не е ясно.

Стандартът, който самата прокуратура е заложила в такива случаи с разни появили се незнайно как записи, е да се разследват престъпления по чл. 287а т. 3 от НК и/или чл. 339а от НК – използване на подправени технически записи с цел да заблудят орган на съдебната власт или противозаконно използване на специални технически средства, предназначени за негласно събиране на информация. Така се прави в случаите, когато записите са с неподходящо съдържание. За справка: снимките и записите, за които се предполага, че са от спалнята на бившия премиер. И тръгват едни нескончаеми разследвания в продължение на години, от които публиката не разбира нищо или ѝ поднасят избираемо извадени неща (като например се казва изрично, че френската еврова банкнота от пачките от снимките на шкафчето не съществувала, но се спестява, че немските съществуват).

Когато обаче записите разкриват информация, която ползва ръководството на прокуратурата, тогава те се прожектират на пресконференция веднага след „добиването“ им и се възприемат съвсем безкритично като изцяло автентични, че и отговарящи на действителността. Това сме виждали назад във времето с точно подобен уж „заговор“ пак с участието на политици, бизнесмени и обвиняеми покрай протестите срещу Борисов и Гешев, когато пак така бяха прожектирани разни записи. От въпросното наказателно производство естествено нищо не произлезе, остана си с пресконференцията.

Иначе самото уж много скандално съдържание на прожектираните материали: един гигантски тюрлюгювеч, в който са наблъскани разни имена като Къро, Бобоков, Кокорчо, Митко С., ПП, ДБ, ВТБ, Цецо от Белград и пр.

Единствено важното е у публиката да остане впечатлението за някакви тъмни обвързаности между изредените субекти.

Това не може да бъде адекватно институционално поведение по никакви стандарти.  Държавните органи няма как да влизат в ролята на жълти медии. Наблюдаваме потресаващи неща от ръководството на прокуратурата, които делегитимират цялата институция.

Фактът, че публичната среда е тотално отровена, не бива да заблуждава отговорните фактори зад тези пасквили, че с подобни сценки могат да имат успех.(Фейсбук)

Емил А. Георгиев, адвокат: Познат подход, но с голям размах

Така адвокатът  коментира пресконференцията на прокуратурата в предаването  „ДЕНЯТ с В. Дремджиев“.

 

Някои неща правят веднага впечатление, каза той:   На първо място не можем да пренебрегнем тайминга на пресконференцията. Намираме се в средата на предизборна кампания за парламент и то съществена кампания, защото политическият залог е голям.“

Адвокатът отбелязва и факта, че социологическите анкети не отреждат първо място на ГЕРБ, а на новата реформаторска коалиция. И още – прокуратурата винаги проверява щателно доказателства, които не са удобни за нея или политическите ѝ покровители, а сега нямаше никакви обяснения относно автентичността на изнесените записи.

В „неприетия закон на Крум Зарков“, както го нарече бившият премиер Бойко Борисов – това са измененията в НПК и Закона за съдебната власт – беше предложено изменение на чл. 198 от НПК, което да уреди по-детайлно и по-съвременно в каква степен наблюдаващите прокурори по дадено досъдебно производство могат да споделят следствена информация“, припомни още адв. Георгиев.

По думите му прокуратурата се обяви против това изменение, „за да могат да се възползват от пластелиновия чл. 198, който им дава пълна свобода да премълчават определени доказателства и да поднасят напоително други на обществеността“, заяви Георгиев, цитиран от  „Правосъдие за всеки“

 

Bird.bg: Драматичен каскетурен театър

От сайта Bird.bg коментираха след пресконференцията на прокуратурата с пост във „Фейсбук“: „Днешният драматичен каскетурен театър е съпоставим с пръскачките пред парламента.“  „Все пак стана ясно, че обезвреждането на хората на Таки и по-конкретно на шефа на отдел „Убийства“ в ГДНП Михаил Наумов не е на дневен ред, по-скоро обратното“, пише  медиата.

И още: Според тях „ключът към несвързаните брътвежи на Гешев и Ко.“ е тяхна статия, в която се твърди, че според една справка с агентурни донесения на МВР криптокралицата Ружа Игнатова е убита през ноември 2018 г. по поръчка на Христофорос Аманатидис-Таки, а в друга справка се обсъждат връзките на Таки с шефа на отдел „Убийства“ в националната полиция Михаил Наумов, който опънал чадър над него и групата му. Твърди се още, че двете справки са били иззети от касата в дома на убития на 25 март 2022 г. бивш шеф на „Криминална полиция“ във Второ районно полицейско управление в София Любомир Иванов.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.