Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Defakto.bg

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА.

Проверката започна по сигнал, според който в рамките на мандата на Стойчо Кацаров като здравен министър са допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители. С работа по казуса се зае и антикорупционната комисия, която проверяваше дали щадящите тестове не са купени на завишена цена.

Предмет на проверката бяха няколко процедури. По случая работеше спецпрокуратурата, но след закриването на институцията, делото мина в градската прокуратура.

В крайна сметка разследващите не са установили никакви нарушения по процедурата и при сключването на договора. Освен това за бюджета не са настъпили никакви щети.

От държавното обвинение обясняват,  че бившият министър не е бил разследван. Прокурорската преписка е приключена с отказ да бъде образувано дело, защото няма престъпление. Това е станало още в края на януари.

„Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитава интересите на възложителя (здравното министерство). Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици„, посочват от прокуратурата.

Решението на наблюдаващия прокурор е минало и през апелативната прокуратура, която също е на мнение, че няма основание да бъде започвано дело.

Разследването започна по сигнал на КПКОНПИ, която извърши  проверка в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Проверката бе започнала на 9 декември 2021 година от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати  нарушения при избора на изпълнители.

Съмненията бяха, че е извършено длъжностно престъпление и не е защитен достатъчно добре финансовия интерес на държавата.

Процедурите за закупуване на щадящи тестове бяха възложени от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.  След започналата проверка от КПКОНПИ и последвала вътрешна проверка на здравното министерство процедурите бяха прекратени от  министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.