Последни новини
Home / Законът / Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурора и съдии от Международния наказателен съд в Хага

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурора и съдии от Международния наказателен съд в Хага

Defakto.bg
Следственият комитет на Русия образува наказателно производство срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан, съдиите от Международния наказателен съд Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес,  съобщи „Новая газета“, като цитира  следствения комитет.
  Образувани са дела срещу съдии за съзнателно незаконно задържане и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила, с цел усложняване на международните отношения. „Наказателното преследване е очевидно незаконно, тъй като няма основания за привличане към наказателна отговорност, се казва в изявлениеto на Следствения комитет.

Съгласно Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъпленията срещу лица, ползващи се с международна закрила, от 14 декември 1973 г. държавните глави се ползват с абсолютен имунитет срещу юрисдикцията на чужди държави.

На 17 март МНС издаде заповед за арест на Путин и Лвова-Белова за незаконното прехвърляне на украински деца в Русия.

Преди това на 22 февруари прокурорът на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан подава молба до II досъдебна палата на Международния наказателен съд за издаване на заповед за арест на руски граждани в рамките на наказателното разследване, пише изданието.
Въз основа на тази молба посочените съдии от Международния наказателен съд издават незаконни заповеди за арест на президента на Руската федерация и на комисаря по правата на детето при президента на Руската федерация, се казва в съобщението.
Действията на прокурора на Международния наказателен съд съдържат елементи на престъпления по чл. 299, ал. 2, чл. 30, ал. 1. чл. 360, ал. 2 от Наказателния кодекс на Руската федерация, т.е. наказателно преследване на лице, за което се знае, че е невинно, съчетано с незаконно осъждане на лице за тежко или особено тежко престъпление, и подготовка на нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила, с цел влошаване на международните отношения, заяват от следствения комитет.

Междувременно в Лондон започва международна конференция в подкрепа на разследването на МНС за Украйна.“Няма да се поколебаем да действаме“., заяви  Карим Хан за предполагаемите военни престъпления в Украйна, преди откриването на конференция на министрите на правосъдието, чиято цел е да мобилизират допълнителни ресурси в подкрепа на разследването на съда, съобщи Франс прес.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.