Последни новини
Home / Законът / ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Defakto.bg
Джаксън Полък (1912 г. -1957 г.)   е смятан за един най-големите  американски художници за всички времена поради невероятните му умения да създава своите картини, посредством рисуване чрез капки. Той има огромен принос за развитието на движението на абстрактния експресионизъм.

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Това съобщи БНР, позовавайки се на свои източници. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до милиони евро.

От свои източници, близки до разследването, националното радио научи, че операцията, в която участва и Главната дирекция за борба с организираната престъпност, е проведена на територията на София, Атина и на остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В рамките на акцията е намерена и картината, в чийто долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник.

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на световноизвестния художник Джаксън Полък от 1949 година.

Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори.

По – късно от СГП съобщиха, че делото е  било прието по компетентност от прокурор от СГП.  Досъдебното производство ще се води за престъпление по чл. 278а от НК и в
хода му ще се установи дали евентуално картината представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била
отчуждена.
В хода на разследването картина, за която се счита, че може да е произведение на американския художник Джаксън Полък, е била приобщена като веществено доказателство
по делото. Тя  се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана. По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината.
Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.