Последни новини
Home / Законът / Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Defakto.bg

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в Брюксел.
При срещите си с членове на Европейския парламент Иван Гешев ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста на неправомерния политически натиск срещу независимостта на органите на съдебната власт и очакванията от третия годишен доклад на Европейската комисия по въпроса, съобщават от ПРБ.  Иван Гешев ще представи и позицията на прокуратурата за цялостна правосъдна реформа, която да ограничи тежкия формализъм на българския наказателен процес, както и да доведе до актуализиране на нормативната уредба, с оглед обществените реалности.
Гешев ще  информира европейските парламентаристи за негативните последици от закриването на органите на специализираното правосъдие у нас.  Статистическите данни сочат, че само за период от девет месеца е констатиран спад с 50% на делата срещу организирани престъпни групи.

Друг акцент от разговорите на Иван Гешев в Европейския парламент ще бъде ангажираността на прокуратурата по противодействие на зловредното чуждестранно влияние, засягащо интересите на ЕС и НАТО, особено на фона на руската военна агресия в Украйна и преките последици за сигурността в региона, се казва в съобщението на пресцентъра на ПРБ. Прави впечатление, че „зловредното руско“ влияние, обичайно използвано с отрицателен знак от Гешев, е заменено с неутралното – „чуждестранно“.

Наскоро на годишното отчетно събрание на НСлС Гeшeв зaяви, че българсите  прокурори и следователи постигат резултати, които са водещи не само в България  и на Балканския полуостров, но и за целия Европейски съюз“, като посочи, че  прокуратурата пocтигa 95% ocъдитeлни пpиcъди, без да класира по обществена значимост спечелените  дела.  Не отвори дума и за присъди за корупуция по високите етажи на властта. „Щяхме да сме още по-добре“ , ако законодателството е адекватно,  обобщи той.  На това събрание зам. главният прокурор и шеф на НСлС Борислав  Сарафов заяви, че след закриване  на  cпeциaлизиpaните cтpyĸтypи,  cпaдът нa paзcлeдвaниятa зa opгaнизиpaнa пpecтъпнocт  зa 9 мeceцa пpeз 2022 г. e c 50%“.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Един коментар

  1. А.Д.Чернева

    Да включат и измислените срещу мен. Изобщо не мога да се досега, след толкова години, защо така ми скриха шапката, без на никой нищо лошо да съм направила и защо посегнаха така и на децата ми – оставиха непълнолетна дете без майка на 17 г., за да кръчмата пари с измислени ИЛ по измислено и шамарошващо дело,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.