Последни новини
Home / Законът / Доклад на американския департамент за България: Проблеми с корупцията, безнаказаността, човешките права и медиите

Доклад на американския департамент за България: Проблеми с корупцията, безнаказаността, човешките права и медиите

Defakto.bg

Действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са „недостатъчни“. Това е записано в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права в частта, посветена на България, съобщи  “ Сега“.  като се позовава на документа  представен късно вечерта в понеделник.   В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ, който се  отнася за миналата 2022 г. се казва, че  действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са „недостатъчни.“

Посочва се също, че  са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с безнаказаността.

Според САЩ, „значимите проблеми с правата на човека“ в България включват достоверни съобщения за жестоко или унизително отношение от властите, включително към задържани, мигранти и разселени и институционализирани деца, произволни арести – сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, както и сериозна корупция. Като проблем са посочени и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност, както и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални.

В доклада са изброени  два случая, при които според Държавния департамент става дума за произволни арести.  В първият се посочва протестът на омбудсмана срещу 24-часовото задържане в първо полицейско управление в София на ученик от 10 клас заради графити върху паметник, като е настоял, че мярката е несъразмерна на деянието. Според омбудсмана ученикът е бил неправомерно лишен от достъп до адвокат – въпреки че е подписал декларация, с която се отказва от правото си на адвокат – тъй като адвокатът за непълнолетни е задължителен. На 3 март ръководството на МВР уволни началника на участъка и разпореди допълнително обучение на всички униформени полицаи, работещи с непълнолетни, пише в доклада.

Във вторият пример на Държавния департамент, се посочва как през август м.г. Софийският административен съд потвърди решението на Софийския окръжен съд, че бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и съветникът по връзки с обществеността Севделина Арнаудова са арестувани незаконно. През април Софийският районен съд постанови, че властите не са успели да съберат „нито едно добро доказателство за съучастието на обвиняемия в предполагаемото престъпление“. На 17 март полицията арестува тримата като част от разследване за изнудване, но ги освободи след 24 часа без повдигане на обвинения, пише в  доклада.

Тримата бяха задържани миналата година за 24 часа когато на власт беше правителството на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване. До момента няма повдигнати обвинения нито в едната, нито в другата посока.

Само преди няколко седмица друго министерство в САЩ – на финансите, включи едно от посочените от Държавния департамент лица – Владислав Горанов, в санкционния списък по закона „Магнитски“, пише изданието.

В  американския доклад за човешките права се казва, че  условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии“.

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция.

В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че „антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн“. Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число „Възраждане“ редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна.

При публикуването на докладите за всички страни Държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че докладите са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти както към съюзници и партньори и страни с, които САЩ има различния. „Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване, а да се предложи ресурс за тези по света, които работят да пазят и поддържат човешкото достойнство, когато те са под заплаха по много различни начини,“ каза още Блинкън. Той допълни, че при създаването на докладите се знае, че и Америка има проблеми с човешките права и това, което отличава Америка и други демокрации е, че говори открито за проблемите си.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.