Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът: Имаме нужда от пълноценна съдебна реформа, която изключва произволни арести и избирателното правосъдие

Президентът: Имаме нужда от пълноценна съдебна реформа, която изключва произволни арести и избирателното правосъдие

Defakto.bg

Големият проблем в България е избирателното правосъдие. С това нещо трябва да се справим. Не може да се хвърлят части от някакви СРС-та, без да се казва публично за какво става въпрос“ –   това каза президентът Румен Радев в кулоарите на международната конференция на тема „Антикорупция и национална сигурност“.

Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта, заяви още той. „Корупцията освен, че подкопава, тя е и заплаха за нашите граждани. Само заедно може ефективно да се борим с нея„, каза той.  Президентът  нарече „тест за политическите партии, които ще влязат в следващия парламент“ приемането на законодателните промени, свързани със съдебната система.

Държавният департамент на САЩ отчита отдавна познати на българите проблеми, така Радев коментира годишния доклад  за правата на човека,  корупцията и безнаказаността.

В изказването си президентът Румен Радев се върна към гражданските протести срещу корупцията от 2020 г. и обяви, че политиците остават длъжници към исканията на българските граждани. Той коментира и пресконференцията от миналата седмица на главния прокурор Иван Гешев, на която той говори за заговор за отстраняването му, както и за завладяна държава.

„Ние имаме нужда от една пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии, правосъдна реформа, която да изключва както произволни арести, така и избирателното правосъдие, така и бягството от липсата на наказание. В българското общество остава дълбокото съмнение все още за работа по принципа на избирателното правосъдие. Ето това наистина трябва да бъде целенасочена политика.

Аз очаквам предложените за втори път от Министерството на правосъдието законови промени да бъдат приети в следващото Народно събрание„, каза Румен Радев. Законопроектът предвижда механизъм за независимо разследане на главния прокурор, забрана за произволно оповестяване на спецсредства по делата,  съдебен контрол на отказите на прокуратуата да образува досъдебни производстов и пр.

При откриването временно изпълняващия длъжността посланик на САЩ Андриа Брулет-Родригез декларира готовността на американското правителство да продължи да подпомага борбата с корупцията у нас. Тя се върна и към втория пакет санкции по глобалния закон „Магнитски“, за да увери, че те не са насочени към България и българския народ, а срещу онези български граждани, които могат да злоупотребят с финансовата система на страната ѝ.

Президентът коментира и отказа на България да е част от обществената поръчка на ЕС за оръжия за Украйна, като предупреди, че докато на власт е служебното правителство бойна техника в Украйна няма да бъде изпращана и призова партиите, които се готвят да управляват след изборите, да кажат част от какво са – от усилията за мир или за продължаване на войната.

Редно е българските граждани от сега да знаят позициите на партиите, които скоро ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или на удължаването на войната“,  заяви Радев.

Според решението на ЕС Съюзът ще предостави на Украйна общо един милион 155-милиметрови артилерийски снаряда през следващите 12 месеца. За това се договориха министрите на отбраната и на външните работи на страните членки. Решението бе определено като историческо от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той посочи, че за първи път средства за такива боеприпаси ще бъдат осигурени с обща поръчка.

Държавният глава коментира и състоянието на финансите в страната, като увери, че основания за притеснение няма, няма и заплаха за валутния борд, нито за заплатите и пенсиите на българските граждани, което е заслуга на служебното правителство, каза той.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.