Последни новини
Home / Законът / Активната роля на ПРБ по противодействие на „зловредното руско влияние“ в България е обяснил Иван Гешев в Брюксел

Активната роля на ПРБ по противодействие на „зловредното руско влияние“ в България е обяснил Иван Гешев в Брюксел

Defakto.bg

 

Активността на българската прокуратура по противодействие на зловредното руско влияние у нас и в региона на Балканите е била във фокуса на разговорите, които главният прокурор Иван Гешев проведе през първия ден от посещението си в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел, уведомява пресслужбата на ПРБ.

Иван Гешев подчертава пред Райнер Вийланд, зам.-председател на Европейския парламент, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната. От своя страна Райнер Вийлънд също изразява мнение, че европейската общност трябва да бъде единна в защита на основополагащите демократични принципи.

Пред зам.- председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП Рафаеле Станканели  Гешев казва, че  ръководената от него институция и занапред ще действа безкомпромисно по отношение възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна.

Главният прокурор и зам.-председателят на Комисията по правни въпроси обсъдили  предизвикателства пред върховенството на правото у нас. Иван Гешев представи позицията на българската прокуратура за необходимостта от актуализиране на нормативната уредба, както и за отстояване на независимостта на съдебната власт като съществен елемент от утвърждаването на върховенството на правото. Гешев е провел  работна среща и с председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер.    Разговорът между двамата бил в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които са налице данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и такива, попаднали под европейски санкции във връзка с войната на Русия срещу Украйна.

Той  запознал представителя на Европарламента с актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са установени притеснителни факти и обстоятелства за предприети действия с участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети на страната идеи, пише в съощението.

В рамките на първия ден от работното посещение на Иван Гешев в ЕП в Брюксел главният прокурор разговарял с европейския депутат от Испания от българския произход Ева-Мария Попчева.

По-късно Иван Гешев поздравил младежи от Враца и община Симитли, които били на посещение в европейската институция, съобщават от пресслужбата на ПРБ.

Дo мoмeнтa глaвният пpoĸypop избягвa cpeщи c жypнaлиcти, oтбeлязвa БHP.  Зaпитaн дaли ce e cpeщaл c глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв eвpoĸoмиcapят по правосъдие Дидие  Peйндepc, който снощи  обяви, че ЕК подкрепя механизма за отчетност на главния прокурор в България,  oтгoвopя, че това не се е случило.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.