Последни новини
Home / Законът / Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Defakto.bg

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата „УанКойн“ (OneCoin), съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от БТА.

В съобщение на министерството се посочва, че тя е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия.

Работила е като ръководител на правния отдел на „УанКойн“. В обвинението срещу нея се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на „криптокралицата“ Ружа Игнатова.

Освен това се твърди, че обвиняемата е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с „УанКойн“ Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Обвинението е в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

СГП: На 01.12.2021 г. с решение на СГС допуска екстрадиция на Ирина Дилкинска   във връзка с искане на САЩ за предаването й с цел наказателно преследване по дело на Окръжен съд на САЩ Южен окръг на Ню Йорк по внесен обвинителен акт, издаден на 24.09.2020 г., с обвинения за конспирация за извършване на измама с електронни средства и конспирация с цел пране на пари.

Обвиненията спрямо Ирина Дилкинска  са за това, че в периода от 2014 г. до 2019 г. в Южен окръг на Ню Йорк и на други места, заедно с други лица, умишлено и съзнателно са се събрали и измислили план за измами за получаване на пари и имущество под фалшив и измамен претекст, като са изпращали по електронен път, радио и тв комуникации различен вид съобщения за продажба на криптовалута, известна като „УанКойн“, давали са неверни твърдения и са представяли неверни изявления, за да набират хора по целия свят, които да инвестират в „УанКойн“. Второто обвинение е за пране на пари, като са извършвани транзакции на имущество, за което лицата са знаели, че е предмет на незаконна дейност по повод измами, с цел да укрият имуществото, придобито от тази им дейност.

Прието е, че описаната дейност на Дилкинска  може да се квалифицира като престъпление по чл. 321, ал. 3 във връзка с ал. 2 от българския НК, участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на измами и пране на пари, а също така и сдружение с цел изпиране на пари, придобити от престъпна дейност.

Решението на СГС е обжалвано от защитата пред Софийски апелативен съд, който на 02.02.2023 г. е потвърдил решението на СГС за предаване на българската гражданка на съдебните власти на САЩ.

На основание на влезлия в сила съдебен акт българските и американските власти са договорили предаването на българката на 20.03.2023 г.

В 02,50 часа на 20.03.2023 г. служители на Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието са предали Ирина Дилкинска на упълномощени служители на компетентните власти на САЩ. Предаването е осъществено на ГКПП „Аерогара София“.

 

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.