Последни новини
Home / Законът / Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Defakto.bg
Еврокомисар Дидие Рейндерс

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. Той коментира темата на пресконференция във вторник в Брюксел след заседание на Съвета на ЕС, на което беше обсъден докладът за върховенството на правото, издаден от Европейската комисия миналия юли, в частта му за България, Белгия и Чехия, предаде БНР.

По неговите думи в последните две години в България се наблюдават положителни събития. Еврокомисар Рейндерс спомена като положителни стъпки ангажимента на България за създаване на ефективен механизъм за наказателна отчетност на главния прокурор и неговите заместници, функционирането на антикорупционната комисия и предвидените реформи, които да улеснят нейната работа, създаването на съвет за развитие на гражданското общество.

Приветстваме това намерение, което е свързано с плана за възстановяване на българската икономика от пандемията. Подобна реформа би отговорила на изразените от нас опасения в доклада за върховенството на правото в ЕС и по-рано в оценките по Механизма за сътрудничество и проверка„, добави той.

 В същото време той отбеляза, че  в някои области трябва да се направят подобрения:   „Препоръчахме да бъде осъществен напредък в разследванията на случаите на корупция. Макар да продължават подобренията по отношение на интегритета на публичната администрация, лобирането остава слабо регламентирано. За медиите препоръчахме да се повиши прозрачността за начините, по които държавната реклама се разпределя в тях. В областта на съдебната система препоръчахме България да адаптира състава на ВСС, така че да избегне риска от политическо влияние върху неговия инспекторат„.
 Запитан дали се е срещал с главния прокурор Иван Гешев, който в момента е в Брюксел, еврокомисар Рейндерс отговори отрицателно. До момента главният прокурор избягва срещи с журналисти, отбелязва БНР.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.