Последни новини
Home / Законът / Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Defakto.bg

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, които имат нужда от правосъдие и страните по спора, които могат да бъдат подпомогнати да разберат, че техният конфликт може да бъде решен по един цивилизован начин, от който двете страни могат да излязат победители или поне еднакво загубили.

Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на Националната конференция на тема: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“, в зала „Тържествена“ на Съдебната палата.

Форумът се организира от Висшия съдебен съвет, в изпълнение на реформата „Върховенство на правото“ по Националния план за възстановяване и устойчивост чрез разширяване на използването на алтернативни способи за решаване на спорове. Поводът са последните изменения в Закона за медиацията, изготвени от работна група, внесени от Министерството на правосъдието и гласувани от последния
парламент. Одобрените промени предвидиха задължителна съдебна медиация по 6 вида дела, сред които разпределяне на ползването на съсобствена вещ, втора фаза на делба,
изпълнения на задължения по етажната собственост и др.

Дава се и възможност по негова преценка съдът да задължи страните да участват в процедура по медиация и по други дела – разводи, упражняване на родителски права, издръжка, трудови спорове, и др.

Депутатите записаха също, че задължителната съдебна медиация ще е в сила от 1 юли 2024 г.

Министър Зарков посочи, че след приемането на законовите промени, свързани с медиацията, предстои по-сложната част – моментът за приложение на закона. Той добави, че предстоят разговори в страната, за да бъде отговорено на въпросите на тези, които ще трябва да прилагат закона, като припомни, че промените ще влязат в сила от 1 юли 2024 г.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова заяви, че медиацията е алтернатива и способ на развитите демократични общества. „Медиацията е рационален способ за разрешаване на спорове, мощен инструмент за намаляване на натоварването на съдебната система и представлява реален шанс за разрешаване на конфликтите извън съдебна зала“, посочи тя. По думите й ефектът от намаляване на натовареността резултира в повишаване на качеството на правораздаването. Захарова отбеляза, че медиацията е доброволен процес, резултат на взаимност и съгласие.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков изрази съжаление, че административното производство не е било включено в проекта за промени в Закона за медиацията. Има голямо поле за медиация в административните спорове, отбеляза той.

Съдия Чолаков посочи, че законопроектите за медиацията и заповедните производства са два от ключовите законопроекти, приети от Народното събрание, насочени към „едно по-нормално правораздаване“ и че те ще „допринесат за реална реформа в правосъдието“.

Медиацията е стъпка страните да си кажат каквото имат и да си говорят, коментира председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев. Той добави, че основното предимство на медиацията е да накараш страните по спора да се видят, понякога дори за първи път, да седнат на едно място и да си говорят за нещата. Според него дори страните да постигнат частично споразумение е успех за правосъдието, гражданите и обществото.

Според данните от изследвания в много европейски държави, въпреки ниското ниво на репутацията на съдебната система, гражданите се доверяват на медиацията, когато е в рамките на съдебното производство, коментира Даниела Марчева, член на ВСС, председател на работната груп, работила по проекта за промени в Закона за медиацията. Тя отбеляза, че в Италия всеки пети случай на задължителна медиация е успешен, висок е процентът на успеваемост и в Унгария. „Най-големите държави в ЕС, които имат традиции в областта на медиацията, точно те са приели въвеждането на задължителен елемент“, добави Марчева. По думите й един от най-успешните модели е от САЩ. Даниела Марчева съобщи, че работната група по законопроекта организира професионална конференция за разглеждане на всеки един детайл в реформата, с участие на медиатори от ЕС и САЩ.

Представители на Висшия съдебен съвет ще проведат поредица от срещи с адвокатските колегии в страната, на тема „Промени в Закона за медиацията – новата роля на адвокатурата“. Първите три от тях ще са в Бургас, Стара Загора и Пловдив, съответно на 15, 16 и 17 март.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.