Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени решение на ЦИК за състава на СИК в Община Сатовча

ВАС отмени решение на ЦИК за състава на СИК в Община Сатовча

Defakto.bg

Върховният административен съд отмени решение  на Централна избирателна комисия, с което е отменено решениена Районна избирателна комисия /РИК/ – Благоевград и
преписката е върната за назначаването на съставите на СИК в община Сатовча, съобщиха от съда.

Делото пред ВАС е е образувано по жалба от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.  Върховните съдии приемат, че жалбата е основателна, тъй като при постановяване на оспореното пред съда решение са допуснати нарушения, които обуславят неговата отмяна.

По силата на чл. 91 ал.13 от Изборния кодекс, когато районната или общинската избирателна комисия не назначи в срока по чл. 89 секционните избирателни комисии, тя изпраща незабавно цялата документация в ЦИК, която назначава секционните избирателни комисии. ЦИК има не само право, но и задължение за предприемане на незабавни действия по назначаване на секционните избирателни комисии, като не може да отмени решението на РИК и да върне материалите за ново произнасяне.
Така разписаната процедура има за цел да гарантира своевременното предприемане на действията, необходими за законосъобразното провеждане на съответния избор.  В случая не са от значение обстоятелствата, довели до неизпълнение на задължението по чл. 91 ал. 11 и 12 от ИК от страна на районната избирателна комисия. За да се изпрати документацията на ЦИК за изпълнение на процедурата по чл. 91 ал. 13 от ИК е необходимо и достатъчно да е налице неназначаване на СИК в срок от 25 дни преди датата за провеждане на съответния избор. В случая е безспорно, че РИК-Благоевград не е назначила СИК за Община Сатовча в законовия срок, поради което документацията е изпратена на горестоящия орган за осъществяване на тези действия, съобразно правомощията му.
След като не е изпълнила вменените от законодателя задължения, а е отменила решението на РИК с № 75-НС от 07.03.2023 г. и е върнала преписката за ново произнасяне, ЦИК е постановила незаконосъобразен административен акт, който следва да бъде отменен. Поради това преписката следва да се върне на ЦИК за изпълнение на задължението по чл. 91 ал. 13 от ИК за назначаване на секционни избирателни комисии на територията на Община Сатовча за провеждане на избори за народни представители на 02 април 2023 г., решават върховните съдии.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.