Последни новини
Home / Законът / Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Defakto.bg

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще е за медиите, заяви министър Крум Зарков на форум, организиран от Съюза на журналистите в България (СБЖ). Темата бе „Европейският законодателен акт за свободата на медиите“ – бъдещ регламент, който се очаква да стане факт до края на годината.

На препоръката за медиите страната ни винаги отговаря – ще я изпълним чрез европейския акт, т.е. ще чакаме да ни кажете какво да правим. Това не е достатъчно – не трябва да чакаме, а да имаме роля, да участваме в дебата сега, за да се възползваме от резултатите утре“, подчерта министърът. И добави – европейският акт за свободата на медиите е безпрецедентен и след окончателното му одобрение ще е част от европейското, съответно българското право, съобщи МП.

Темата за свободата на медиите е и част от дебата в Съвета за върховенството на правото, чиито съпредседатели са министър Зарков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Пряк ангажимент в тази връзка е предприемане на конкретни действия срещу т.нар. дела шамари срещу журналисти, медии и неправителствени организации, по които вече се работи в Съвета. Европейският акт за свободата на медиите има много по-широко приложение – става дума и за начина на финансиране, и за медийната концентрация, съответно конкуренция, за цял един сектор с всичките му аспекти. Което и да е правителство не може да се справи адекватно с тези задачи без помощта на хората, всекидневно заети с тази работа. Те могат да видят подводните камъни, които ние в министерството няма как да знаем, но за сметка на това можем да защитим“, заяви Крум Зарков.

И още: „Свободата нито в медиите, нито където и да е, не се декретира. Каквото и да се напише в европейския законодателен акт или другаде, тя е въпрос първо на светоусещане и на смелост за нейната защита“.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.