Последни новини
Home / Законът / Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Defakto.bg

Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на  Хасково и Георги Господинов, началник на Митнически пункт Капитан Андреево.

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на 41 г., турски гражданин, за това, че на 23 март 2023 г. на ГКПП – Капитан Андреево при излизане от България за Турция, не е  декларирал  писмено  пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс, съобщава Апелативна прокуратура – Пловдив.

На 23 март 2023 г. на ГКПП – Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал лек автомобил с румънска регистрация, управляван от М.Г.,   на 41 г. Той пътувал от Румъния за Турция през България. При извършена проверка под предните седалки и между предната и задната седалки митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили осем полиетиленови плика, съдържащи еврови банкноти с различен номинал. Недекларираните парични средства са в размер на 1 562 865 евро с българска равностойност около 3 056 698 лева.

Любопитното в случая е, че толкова голямо количество пари се пренасят в лек автомобил. Нарушителят е обяснил, че придобитите парични средства са му дадени от баща му след продажбата на автобуси и с тях планирал да си купи жилище в Турция“, заяви  на брифинг Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на  Хасково.

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са открили валута с левова равностойност над 10 000 000 лева. Основно валутата се задържа в товарни автомобили и автобуси, но във връзка със засиления митнически контрол вече се търсят нови алтернативни начини за пренасяне на валута. С разкриването на всеки един случай натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да откриваме т. нар. вериги на доставка“, допълни Георги Господинов, началник на Митнически пункт Капитан Андреево.

Обвиняемият М.Г. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. Работата по бързото производство продължава под надзора и ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.