Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени спирането от КЗК на обществената поръчка за оборудване на държавната лаборатория на БАБХ

ВАС отмени спирането от КЗК на обществената поръчка за оборудване на държавната лаборатория на БАБХ

Defakto.bg

Върховният административен съд отмени определение на Комисията за защита на конкуренцията от 2 март 2023 г. С него антимонополният орган е наложил временна мярка „спиране на процедурата“ за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на техническо оборудване за дейността на Централната лаборатория за химични запитвания и контрол (ЦЛХИК) като национална референтна лаборатория по смисъла на чл. 37 от Регламент (ЕС) № 2017/625 и във връзка с изпълнение на изискванията на Регламент (ЕС) № 2019/1793“, в частта по обособени позиции 1 и 2.
Процедурата през КЗК е блокирана по жалба на „Интерпред Еврологистик“ ЕООД. ВАС обаче оставя без уважение като неоснователно искането на дружеството за налагане на временна мярка „спиране на процедурата, съобщават оттам.

Обществената поръчка е била открита на 18 януари 2023 г. с решение на директора на ЦЛХИК. Лабораторията е към Българската агенция по безопасност на храните и в нея се извършват и изследвания на пробите от ГКПП „Капитан Андреево“.  Върховните магистрати приемат, че изложените от възложителя (ЦЛХИК) съображения пред КЗК, както и приложените доказателства обосновават превес на обществения интерес от продължаването на процедурата по възлагане на обществената поръчка.

Антимонополната комисия е следвало да съобрази, че отрицателните последици от всички интереси, които могат да бъдат увредени – включително интересите, свързани с отбраната и сигурността, превишават ползите от налагането на временната мярка.

Определението на КЗК е постановено в нарушение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като не са отчетени принципите на спешност и неотложност. Спешността и неотложността на провеждането на обществената поръчка са обосновани и с представеното от възложителя писмо от зам.-изпълнителния директор на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност“ в Европейската комисия.  В него се поставят въпроси – одитни препоръки, които касаят Системата за лабораторен контрол на остатъци от пестициди и ветеринарномедицински лекарства.

ЕК изисква от страната ни да докаже, че лабораториите за изпитване имат подходящо оборудване за контрол на остатъчните вещества от пестициди, митотоксини и остатъци от ветеринарномедицински продукти.
Върховните съдии приемат,  че определението на КЗК е неправилно и при постановяването му са допуснати пороци, които са основание за неговата отмяна.
Определението на ВАС по административно дело № 2884 от 2023 г. е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.