Последни новини
Home / Законът / Във ВСС бе открита изложба с ученически творби за „държавата на реда, закона и справедливостта“

Във ВСС бе открита изложба с ученически творби за „държавата на реда, закона и справедливостта“

Defakto.bg

Изложба с ученически творби „В страната на справедливостта“ бе открита във Висшия съдебен съвет. С нея се отбелязва деветата година от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се осъществява по споразумение с Министерството на образованието и науката.

Гости на събитието бяха д-р Мария Гайдарова – заместник-министър на образованието и науката,  Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието – София-град,  Пенка Братанова – административен ръководител – председател на Окръжен съд – Кюстендил,  Капка Милева – следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура, и  Ралица Първанова – прокурор в Софийска районна прокуратура. Те бяха посрещнати от г-н Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Цветинка Пашкунова, Калина Чапкънова и Евгени Иванов – членове на ВСС.

Вече девет учебни години магистрати от съдилищата и прокуратурите в цялата страна влизат в класните стаи и запознават учениците със съдебната власт в Република България, формират тяхната правна грамотност и култура, възпитават ги в уважение към закона и държавността. Да ангажираш вниманието на децата и да видиш как се развиват. Това е приносът на тази Програма към тях, защото във всяка от представените рисунки много ярко личат темата и мислите на учениците,  казва Боян Магалинчев, цитиран от пресцентъра  на ВСС.  Той подчертава активната и безкористна работа на магистратите по Образователната програма на ВСС и МОН, в резултат на което „децата рисуват държавата на реда, на закона и справедливостта“ .

„Ценното на тази Програма е, че има много силна междуинституционална връзка, която се проектира във всяко училище, което иска да работи по нея“, посочи д-р Гайдарова. Тя подчерта общата роля на преподавателите и на магистратите, с институционалност и експертиза да подкрепят учениците, за да знаят как да се борят за справедливост, и изтъкна значението на подобни изложби като обратната връзка за темите, с които са били запознати младите хора.

„Картините от изложбата представят гледната точка на учениците за правото“, отбелязва съдия Братанова, която разказа как са създадени творбите и даде информация за работата на Окръжен съд – Кюстендил по Образователната програма.

В проведената след официалното откриване на изложбата среща бяха обсъдени конкретни идеи за развитието на съвместната инициатива на ВСС и МОН. Д-р Гайдарова направи предложения за създаване на дигитална изложба с разнообразно ученическо творчество, в която да се включат всички участници в Програмата от страната. Обсъдено бе провеждане на анкета сред учениците в края на учебната година, с която да се проучи с какво ги е обогатил лекционният курс и какво очакват още.  Магдалинчев посочи значението на партньорството на МОН при определяне на нови теми и начина на провеждане на мероприятията по Програмата, за да се отговори на интереса на подрастващите, се казва в съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.