Последни новини
Home / Законът / Нормативни промени: Влизат в сила нови размери на санкциите и нови нарушения за отнемане на контролни точки от шофьорите

Нормативни промени: Влизат в сила нови размери на санкциите и нови нарушения за отнемане на контролни точки от шофьорите

Defakto.bg

 

От днес влизат в сила измененията в Наредбата за контролните точки при шофьорите, с която се определят нови размери на санкциите, както и нови нарушения, за които те се отнемат, съобщава БТА.   Завишава се и броят на точките, които ще бъдат отнемани за ред други нарушения – това е  записано  в Наредба № Із-2539, обнародвана в Държавен вестник.

Промените предвиждат диференциране на точките, които се отнемат при шофиране след употреба на алкохол за двата нови интервала на концентрация на алкохол в кръвта, от 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда и от 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, съответно 8 и 12 контролни точки.  При повторно нарушение се отнемат 20 точки, а 15 точки ще се взимат, когато водачът на превозното средство откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство или тест за установяване употребата на алкохол в кръвта, или не изпълни предписание за взимане на кръвна проба.

Също така от днес ще се отнемат 10 контролни точки за движение в аварийната лента. От МВР отбелязват, че движението в лентата за принудително спиране по автомагистрала е изключително опасно нарушение поради застрашаване живота на пътниците в спрелите принудително по някаква причина МПС и възпрепятстване движението на автомобилите от спасителните служби, в случай на тежко пътнотранспортно произшествие или друг инцидент.

Нарушителите, които се движат в платното за насрещно движение по автомагистралата, ще бъде глобяван с отнемане на 15 точки. Досега са отнемани по 10 точки, а завишаването се прави, защото нарушението „застрашава директно живота и здравето на хората, пътуващи в правилно движещите се моторни превозни средства“. За повторно нарушение ще се отнемат 20 контролни точки.

Завишава се броят на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/час. При повторно нарушение ще се взимат 21 точки. От МВР обясняват, че според статистиката над 30% от регистрираните смъртни случай са заради скоростта. За системно превишаване на скоростта шофьорите ще бъдат глобявани с отнемане на 26 точки.

За неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, се увеличават отнеманите контролни точки от 10 на 13. Посочва се, че изпреварването е една от най-опасните маневри, като неправилното й извършване често завършва с челен удар. Ако не е създадена опасност, но е направено неправилно изпреварване, се отнемат 10 контролни точки.

Увеличава се и броят точки, които се отнемат за нарушение на правилата за преминаване през железопътен прелез. От 5 броят им става 10, тъй като „това е умишлено нарушение с много висока степен на опасност“.

По 10 контролни точки ще се отнемат при неизползване на предпазен колан или каска, за преминаване при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването, както и когато водачът не даде предимство на пешеходна пътека. При превозване на деца в нарушение на изискванията ще се отнемат 12 контролни точки.

В наредбата се посочва още, че на водачите, които управляват МПС, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места, ще бъдат отнемани 8 контролни точки. Ако автомобилът не е регистриран по надлежния ред или е регистриран, но е без табели с регистрационен номер, ще се взимат 10 контролни точки.

Към мотивите на проекта за промени в наредбата от МВР посочват, че целта е „възпиране на водачите на моторни превозни средства от извършване на нарушения с голяма обществена опасност“. Очакванията са да се повиши превантивният ефект на нормативната уредба, с което и безопасността на движението по пътищата. Промените в наредбата са извършени въз основа на  чл. 174 от Закона за движение на пътя, в който са посочени нови  нарушения заради които до този момент не са отнемани контролни точки.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.