Последни новини
Home / Законът / По дело за екстрадиция в Русия САС замени задържането под стража на Галина Марчукова с „домашен арест“

По дело за екстрадиция в Русия САС замени задържането под стража на Галина Марчукова с „домашен арест“

Defakto.bg

Тричленен състав на Апелативен съд – София измени мярката „задържане под стража“ в „домашен арест“ и постоянен контрол с електронна гривна на руската гражданка Галина  Марчукова.  Мярката ще важи за периода до  разглеждане по същество на искането на Руската федерация за екстрадиция й по повод водено разследване срещу нея дело за участие  в организирана престъпна група и  присвояване  на значителни средства.

Марчукова поиска изменение на мярката на този етап, за да може да се лекува, тъй като и се налага операция. Тя е  била насрочена, но арестът й препятствал нейното извършване.

Докато съдът се съвещаваше по случая, обвиняемата припадна в съдебната зала. Извиканият веднага лекар извърши преглед, след който констатира, че лицето е с показатели, които позволяват да продължи участието си в процеса, освен това е в съзнание, разбира всичко, което й се говори и може да комуникира, съобщи пресслужбата на САС.

Съдът прие, че въпреки обвинението и издирването й от Руската федерация, обвиняемата е под контрол от момента на влизането й в България. Освен това няма опасност да се укрие, тъй като има адрес , на който може да бъде изпълняван нейният „домашен арест“. Електронната гривна ще бъде на нея и по време на евентуално лечение в болница, освен това лицето има наложена забрана да напуска страната.

С тези съображения  САС отмени определението на СГС и постанови „домашен арест“ за Галина Марчукова. Определението на САС е окончателно.

На 18 март 2023 г. прокурор от Върховна касационна прокуратура  постанови задържането ѝ до 72 часа, във връзка с издадена заповед за арест  от съд в Москва на 27 октомври 2022 г.

На 19 март прокуратурата поиска от съда постоянен арест за Марчукова, а  Софийски градски съд определи  „задържане под стража“ за срок до 40 дни, в който трябва да бъдат набавени  документите, свъразни с  искането за екстрадиция.  Съдът постанови задържането да се изпълнява в МВР-болница.  По време на заседанието пред градския съд стана ясно, че  Марчукова е поискала международна закрила, но производството все още не е приключило.

Галина Марчукова е бивш финансов директор на е руската Нота банк, затворена през 2015 г. Според руски медийни публикации, бившият шеф на агенцията за борба срещу икономическите престъпления в руското вътрешно ведомство Дмитрий Захарченко е получавал редовно подкупи от банката, за да предупреждава за предстоящи проверки. Също според руски източници, при обиск в дома му през 2016 г. са намерени над 120 млн. долара и 2 млн. евро в брой. През 2019 г. Захарченко е осъден на 13 г. затвор.

През 2019 г. РИА Новости съобщава, че  Галина Марчукова е сключила споразумение с разследващите и е помогнала за разкриването на престъпна схема за присвояване на 25 млрд. рубли. Въпреки това тя е била подсъдима като делото срещу нея  за присвояване на 350 млн. рубли от вложител като част от престъпна група, пишат медиите.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.