Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Добрич предаде на съд двама граждани на Германия, убили свой сънародник по мъчителен начин

Прокуратурата в Добрич предаде на съд двама граждани на Германия, убили свой сънародник по мъчителен начин

Defakto.bg

Окръжна прокуратура – Добрич е внесла в в съда обвинителен акт срещу Р.К. (60 г.) и Т.К. (24 г.), баща и син, граждани на ФР Германия, обвиняеми за убийството на свой сънародник през 2021 година.  Двамата мъже ще бъдат съдени за тежкото престъпление, извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост – престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2-ро и пр.3-то, във връзка с чл.115, във връзка с чл.20, ал.2 от НК.  Ако бъдат признати за виновни немските грждани могат да получат наказания „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, предаде пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна.

Цялото съобщение:

Жертва на убийството станал 59-годишен мъж, немски гражданин със статут на продължително пребиваващи в Република България. Той и съпругата му живеели в село Соколово от 2020 година. В населеното място живеели и други семейства от Германия, с част от които съпрузите поддържали приятелски отношения.

60-годишният обвиняем и неговият син също живеели в България от 2020 година като жертвата им посредничил за наемането на къщата, която обитавали в село Соколово. Между тях възникнали близки приятелски отношения, като се формирали и отношения на доверие до степен, че Р.К. споделил на пострадалия за извършена от него в Германия финансова измама, вследствие на която бил отклонил и укрил значителна парична сума. Той поискал помощ от жертвата тези парични средства да бъдат преместени от Германия в България с оглед легализирането им. Пострадалият се съгласил, като двамата мъже се уговорили помощта да бъде заплатена. По думите на обвиняемия, във времето тази уговорка няколко пъти се променяла, като той дори започнал да се чувства изнудван.

Около 17:00 часа на 20 октомври 2021 година жертвата посетил дома на обвиняемите. Там разговарял с Р.К., като в хода на разговора обвиняемият се почувствал засегнат от потърпевшия. Той взел решение да го убие. Под претекст, че ще иска съвет по градинарство, отвел 59-годишния зад къщата си и му показал насажденията си. Докато жертвата ги оглежда, Р.К. взел дървен сап и започнал да му нанася удари в гръб.

Дочул шум от градината, вторият обвиняем Т.К. отишъл при двамата мъже и, като видял случващото се и след нареждане от баща си, взел нож и започнал да нанася удари с него по тялото на падналия на земята. След като се уверили, че приятелят им е мъртъв, Р.К. и Т.К. се заели да прикрият извършеното. Освен това предприели редица действия с цел да насочат едно бъдещо разследване в погрешна посока.

Около 22:00 часа съпругата на жертвата получила ултимативно писмо с искане за паричен откуп в размер на 100 000 евро и 1 000 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа. Бележката била придружена от биологичен материал, върху който бил поставен пръстен, принадлежащ на отвлеченото лице. Първоначално досъдебното производство е започнато за предполагаемо отвличане на чужд гражданин.

В резултат на следствените действия, ръководени от прокурор от Окръжна прокуратура-Добрич и реализирани от служители на ОД на МВР – Добрич, ТД „Национална сигурност“ и сектор „БОП“ в града, за броени часове било разкрито, че се касае за извършено друго умишлено престъпление спрямо 59-годишния германски гражданин – убийство. Тялото на жертвата било открито, като същото било на парчета. Открити били и предметите, послужили за умъртвяването на мъжа, както и за последващите действия по прикриване на престъплението.

Съпричастността на Р.К. и Т.К. към извършеното убийство била доказана и двамата мъже били привлечени към наказателна отговорност. Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане в Окръжен съд – Добрич.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Класирани са трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.