Последни новини
Home / Законът / Софийска градска прокуратурата образува дело за тероризъм заради заплахите с бомбени атаки в български училища

Софийска градска прокуратурата образува дело за тероризъм заради заплахите с бомбени атаки в български училища

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирал по повод информацията в  медии за сигнали за поставени взривни устройства в редица учебни заведения в цялата страна.  Образувано е досъдебно производство за престъпление против републиката по чл. 108а от НК (тероризъм), съобщиха от СГП.
В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата, са предадени с целта по чл. 108а от НК.
СГП работи съвместно с всички компетентни служби, се казва в съобщението.   Разследването се провежда от следовател в отдел „Следствен“ на СГП под ръководството и надзора на наблюдаващ прокурор от СГП, съобщи СГП. Събират се доказателства по реда на НПК с цел установяване на източника на сигналите за атака. Разследването продължава.

По думите на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  заплахите не са истински, а подобни атаки получават паралелно много европейски държави, не само България.

Тези заплахи идват от имейли, регистрирани в Гугъл. На свой ред тези имейли, които са регистрирани в Гугъл, са регистрирани в мрежа, която не може да се достъпи и да се установи източникът. По това работят американските служби в момента и тъй като Гугъл е тяхна отговорност, те трябва да установят откъде идват тези имейли, регистрирани в Гугъл.  Ние няма как това да го установим на територията на България. Сега предположенията са най-различни. Водещата теория общо взето е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия по някакъв начин„, каза Демерджиев.

До прекъсване на изборния процес в неделя няма да се стигне, увери вътрешният министър: „Ще се прекъсне изборният процес, само ако има реална опасност. До момента в тези сигнали, които сега се подават и обработват, няма реална опасност. Те са абсолютно идентични по съдържание, мултиплицират и се подават до възможно най-много адресати„.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.