Последни новини
Home / Законът / Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Defakto.bg
Крум Зарков

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, съобщи министърът на  правосъдиеото Крум Зарков.  След заседанието на МС той каза:

Ако погледнем етимологията на думата „корупция“, тя означава развала, разпад, гнилост на тъканите. Когато тази корупция обземе високите етажи на властта, разпадът обладава самата идея за държавност.  Твърде дълго време диагнозата в България е поставена и твърде дълго време лечението се бави. Една от причините е, че лекуващите сами трябва да администрират горчивия хап върху себе си. Защото вече нямаме време за губене и защото нямаме нужда да ни се казва от чужбина какви са собствените ни проблеми, току-що МС за втори път одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности.

Законопроектът предвижда правила за разследване на  висшите етажи на властта и само тях, а  антикорупционната комисия ще бъде съставена по различен от досегашните начин. Тя ще е от 5 члена, които ще се избират от НС, от президента и от върховните съдилища. Тази комисия няма да има постоянен председател, а всеки от петимата ще е председател за 1 г. в общия им 5-годишен мандат. Идеята е всеки един от тях да знае, че друг, избран от друг орган, ще погледне същите преписки само след няколко месеца.За първи път се въвежда възможност при наличие на отказ от образуване на досъдебно производство по такива дела, потвърден от по-горестоящата прокуратура, Комисията да обжалва този отказ пред съответния първоинстанционен съд, чието определение ще е окончателно. При отмяна на постановлението за отказ съдът връща преписката на прокурора със задължителни указания относно прилагането на закона. Потвърждаването на постановлението от съда Потвърждаването на постановлението от съда, няма да е пречка за образуване на досъдебно производство, ако прокурорът или прокурор от по-горестояща прокуратура установят нови обстоятелства.

Със законопроекта се предлагат и редица промени в други закони с оглед преструктурирането на сегашната КПКОНПИ и създаването на Комисията за противодействие на корупцията. С промените в НПК  се въвежда нова категория разследващи органи, а именно разследващите инспектори към Комисията за противодействие на корупцията. Изрично се определят и видовете престъпления, които те ще разследват, когато са извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, посочени в чл. 5 от законопроекта.

Това е законопроект, който веднъж бе внесен в  НС и приет на първо четене, но стигна дотам. „Да се надяваме, че новото събрание ще стигне до края на законопроекта, а новоизбраната комисия най-накрая ще ни отърве от болестта, която ни пречи да вървим напред като общество“, заяви правосъдият министър Крум Зарков.

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.