Последни новини
Home / Законът / Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

Defakto.bg

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на столичния булевард „Черни връх“ от миналия юли, при която загинаха две млади жени.

Съдът прие 2 противоположни експертизи за това шофирал ли е подсъдимият Георги Семерджиев след употреба на наркотици –  според едната в кръвта му е имало метамфетамини, а според другата – не. Разминаването беше обяснено от експертите с различните методи, които са ползвали.

Предстои да се разбере  как съдия Стефан Милев ще търси разрешение на това противоречие, което стана ясно по време на разпитите, защото правната квалификация, че Семерджиев е шофирал след употреба на наркотици, е ключова в неговото обвинение, съобщи БНР.

Иначе, освен различията по съдържанието на метамфетамини в кръвта му, двете групи експерти, които са анализирали съдържанието на кръвта, дадоха и различни становища дали той е шофирал след употреба на алкохол.

Заключението от токсикохимичната експертиза, изготвена от три вещи лица от института по криминалистика, е, че в кръвта на Семерджиев е открит метамфетамин. Няма данни за количеството наркотик, тъй като лабораторията не извършва такъв анализ, стана известно при разговора с експертите.

Съдебно-химическата експертиза показва, че кръвната проба от Семерджиев, която е различна от използваната при токсикохимичния анализ, е отрицателна за синтетични наркотици, кокаин и лекарствени средства. Тя е извършена от две вещи лица, които обясниха, че разликата в резултатите е вследствие чувствителността на използваните методи при двете експертизи. Методите, с които е направена съдебно-химическата експертиза, показват положителна проба за наркотици, но при определена концентрация.

По делото се прие също така заключение от експертиза, че 0.65 грама вещество, открито в табакера е метамфетамин. Съдът и страните по делото приеха и изводите от видеотехническа експертиза на записи на камерите, заснели катастрофата, както и на други видеозаписи от района. Вещото лице посочи, че на част от записите се вижда човек, който леко тича, накуцвайки с десния крак и без една обувка. Съдът даде указания на Семерджиев да застане с гръб към съдебния състав, който направи констатации, че две от татуировките по главата на подсъдимия и една на врата му наподобяват тези от кадри по друга от видеотехническите експертизи, съобщава vesti.bg

ДНК експертиза на биологичен материал от натривка, взета от скоростния лост на автомобила на Семерджиев, показва, че иззетата проба е от подсъдимия, както че и той е управлявал последно превозното средство, стана известно по време на заседанието.

Първите, които установиха, че е имало наркотици, не са установили алкохол, тъй като негодна е била пробата, която са получили, тя е била замразена, което не е редно.

Втората група обаче все пак е успяла да изследва кръвта и е установила, че алкохол в кръвта на Семерджиев няма.

Останалите експертизи, които бяха приети дотук, сочат, че Семерджиев е шофирал с фалшиви номера, с неистинска книжка. Бяха анализирани и кадрите от мястото около инцидента, включително и тези, които показват тичащ мъж след катастрофата, който от експерта беше разпознат именно като подсъдимия Семерджиев.

Очаква се на следващото заседане  Семерджиев да даде обяснения. Според адвоката му, той не бил шофирал автомобила.

Ocвeн зa пpичинeнaтa пo нeпpeдпaзливocт cмъpт нa млaдитe жeни,  Ceмepджиeв е обвинен за  пpитeжaниe нa нapĸoтици и зa шoфиpaнe cлeд yпoтpeбa нa мeтaмфeтaмини и c фaлшивa шoфьopcĸa ĸнижĸa.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.