Последни новини
Home / Законът / Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Defakto.bg

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за подготвян атентат в Белгия, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на федералната прокуратура.

Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях – за подготовка на терористичен удар.

Отбелязва се, че повечето от заподозрените са младежи. Засега не е изяснена целта, срещу която са се подготвяли да нанесат удар. Очаква се мерките им за неотклонение да бъдат разгледани от съда на 3 април, съобщи БТА.

Разпространеният списък с непълните имена на задържаните показва, че двама от белгийците Елиас Е. и Себастиан Б. са родени през 2003 г., а сънародниците им Адам Д., Карим Х. и Ванеса Б. съответно през 2004, 2000 и 1999 година. Турският гражданин Хасан С. е най-възрастният в групата, роден през 1987 година. Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен, като българският гражданин е бил заловен в белгийската столица. „Льо Соар“ уточнява, че българинът Сергей е роден през 2003 година.

Срещу него и  турския гражданин са повдигнати обвинения в участие в дейността на терористична групировка.

Задържанията в белгийската столица са били в кварталите „Моленбек“, „Скаарбек“ и „Завентем“, където се намира и летището. Един от първаначално  задържаните осем души е бил освободен.

По-рано медиите отбелязаха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката „Ислямска държава“. Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 година.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.