Последни новини
Home / Законът / Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Defakto.bg

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи днес доклад, който разглежда условията в полицейските арести, в затворите и в местата за настаняване на психично болни в България.  Документът, който разглежда цялостната дейност на Комитета през миналата година, е изготвен по наблюдения от 1 януари до 31 декември 2022 година.

По въпроса с полицейското задържане докладът  отбелязва, че по-голямата част от участниците в извършено допитване са заявили, че са получили коректно отношение. Докладът не отчита обаче напредък в прилагането на основните гаранции срещу малтретиране – правото да се уведоми за задържането, правото на достъп до адвокат и лекар, и правото да бъдат съобщени тези права на задържания.

За състоянието на затворите е отправен нов призив към българските власти да предприемат решителни действия за справяне с насилието между лишените от свобода, особено в Софийския затвор. Изразено е съжаление за изключително лошите и дори неприемливи материални условия в затвора в София и в помещения в затворническото общежитие в Кремиковци. Комитетът препоръчва общежитието да бъде затворено, а лишените от свобода там да бъдат преместени другаде.

В доклада е отправен призив българските власти да увеличат здравните екипи в затворите и предлагането на безплатни лекарства, както и да подобрят предоставяните психиатрични грижи на затворниците. Комитетът настоява, че недостатъчният брой затворнически служители може само да увеличи опасността от насилие и сплашване между затворниците.

В частта за България е отбелязано, че при лечението, условията и правните гаранции за пациенти с психични разстройства и за настанените в институции за социални грижи се наблюдава запазване на повечето установени недостатъци.  Отправена е критика за липсата на действия от българските власти за изкореняване на умишленото физическо малтретиране на пациентите от страна на служителите.  В документа се посочва, че хигиената е на ужасяващото равнище в някои домове за социални грижи, като там и в психиатричните болници липсват достатъчно служители заради продължило с десетилетия пренебрежение и липса на подкрепа от властите.

Прилагането на изолация и обездвижване продължава, макар че е незаконно и не съответства на международните насоки, се отчита в доклада. Болните с психични разстройства в България нямат достъп до съвременни лечения и това вреди на тяхното благосъстояние, се допълва в текста.

Комитетът отново изразява загриженост от липсата на напредък в деинституционализацията на социалните грижи и на психиатричните услуги у нас. Според дадената оценка много хора са неподходящо държани в големи психиатрични институции, без никаква надежда за връщане в обществото.

Комитетът призовава за спешни действия във всички области – законодателство, инфраструктура, служители и обучение, както и за разработване на лечения, съобразени със съвременния европейски опит.

Целият подход трябва коренно да се промени чрез борба с предубежденията за психичното здраве и с подобрение на отношението към пациентите,  посочва докладът.

Източник БТА

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.