Последни новини
Home / Законът / С кодово име „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

С кодово име „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Defakto.bg

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с европейските фондове за реставрацията на историческия център на града, в т.ч. и знаменитите жълти павета, съобщават от прокуратурата. Щетите възлизат на поне 3 млн. евро., се казва в съобщениеото, разпространено  до БТА.

Според твърденията в разследването с кодовото име „Жълт паваж“, става дума за злоупотреба със средства, отпуснати на Столична община за обновяване на стария град по линия на  Европейския фонд за регионално развитие, както и за възможна корупция.

Европейската прокуратура започна разследването през есента на 2022 г. въз основа на медийни публикации. В нейния обсег са договорите, подписани между Столична община и две търговски дружества след процедурите за възлагане на обществени поръчки.

Разследването показва, че първият договор е подписан през 2018 г. за реставрацията на централната част на София, в т.ч.  на бул. „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“. Две години по-късно обаче, когато няколко плащания вече са направени, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Като причина се посочва липсата на съответствие между условията в договора и инвестиционния проект.

Било е отбелязано също,  че строителните дейности биха могли да навредят на построения през 1907 г. Военен клуб, който има историческа стойност. Въпреки това, около 3 млн. евро са платени на изпълнителя, без да се удържат неустойки.

След изтичането на договора, общината подписва ново споразумение с нов изпълнител при същите условия. Последният е поискал да му бъдат изплатени авансово около 750 хиляди евро за реставрацията на жълтите павета.  Сумата обаче не е платена до този момент заради проверките.

Допълва се още, че поисканата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството техническа експертиза е установила, че паветата са лошо положени и има и напукана настилка. Лошото качество на ремонта на паветата, изработени през 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на общината, биха могли да създадат допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на прокуратурата на ЕС.  Според разследването от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Действията по разследването в петък се извършват от ГДБОП на пет места. За целите му полицията изземва документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта, се уточнява в съобщението.

„Европейската прокуратура е започнала проверката по сигнал още през септември. Днес от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) влизат да изземват документи“, коментира лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов. „Това е тенденциозно и обслужва президента Румен Радев, който не иска да има правителство. Това е същото като Костинбродската афера преди изборите през 2013 г.“, заяви още Борисов, който по рано през деня заяви пред БТВ, че Радев няма друг изход освен на управлява, след като партиите не могат да се разберат за правителство.

На европейските прокурори било казано, че политически е по-добре претърсванията и обиските на фирмите изпълнителки е да бъдат извършени след изборите.  Те обаче отказали, съобщи в събота пред Би Ти Ви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.