Последни новини
Home / Законът / 1315 обвиняеми и подсъдими ще могат да упражнят правото си на глас на 2 април

1315 обвиняеми и подсъдими ще могат да упражнят правото си на глас на 2 април

Defakto.bg

 

Общо 1315 лица, които в момента са в затворите и арестите в страната, имат право да гласуват. Данните са на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към 30 март т.г. Това са обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. В затворите техният брой е 704, в арестите – 611, информира Министерството на правосъдието.

Правото на глас ще бъде упражнено в 25 изборни секции, образувани в местата за лишаване от свобода – 13 в затворите и 12 в арестите. Според Изборния кодекс, избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели.

С разпореждане главният директор на ГДИН е издал указания за обезпечаване на реда и сигурността в местата за лишаване от свобода по време на изборния процес.
Цялата организацията на парламентарните избори в затворите и арестите е уредена, съгласно решение от 23.02.2023 г. на Централната избирателна комисия.

Междувременно главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че и в момента на територията на цялата страна се провеждат специализирани полицейски операции срещу битовата престъпност и изборните права на гражданите. До момента са задържани 91 души

„Над 2,3 пъти е броят на образуваните дознания в сравнение с миналите избори от октомври месец, както и броят на сигналите. Имаме, към момента, над 500 оперативни сигнала и нараства тази бройка. Явните сигнали също са над 300. Това са едни променящи си цифри, но цялата тенденция е към това, че в сравнение с миналите избори и броят на сигналите, и броят на досъдебните производства е много по-голям“.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.