Последни новини
Home / Законът / На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

Defakto.bg

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. Това казапред  бТВ главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Дори да има сигнал за взривно устройство, силите на място веднага ще проверят и ако не се намери предмет, който да наподобява такова устройство, изборният процес няма да бъде прекъсван, добави Петър Тодоров.

Обезпечили сме на 100 % сигурността на изборните места, които поемаме още през днешния ден. В тях ще бъдат извършени щателни претърсвания, като се поставят под охрана. Към утрешния ден те ще бъдат безопасни, добави Петър Тодоров. При помещения, които са поставени под охрана, процедурата няма да се прилага. Ние сме поставили под наблюдение обектите, осъществяваме контрол на влизащите и излизащите. Ако бъде получен сигнал, нашите служители дискретно оглеждат общите помещения. Всички останали помещения са запечатани. Така ще се види дали сигналът е фалшив. Изборният процес се прекъсва само, ако бъде открит предмет, наподобяващ взрив“, подчерта гл. комисар Петър Тодоров

Той  посочи, че в утрешния ден ще бъде ангажиран целият ресурс на МВР. Пряко в охраната на изборните места участват над 15 000 души. Има и множество служители, които участват като логистична дейност, съпровод, транспортиране на книжа и машини, както чисто процесуални и оперативно-следствени действия.   Тодоров  обясни, че е предвиден режим на потока граждани. Ако има съмнителни предмети и багажи, които гражданите носят, полицаите дискретно, извън местата за гласуване, ще ги проверяват, посочи той..По повод  множеството сигнали за взривни устройства в редица училища в страната, главният секретар на МВР заяви,  че заплахата за бомби, идваща от държава извън ЕС, е била прекратена, подчерта главният секретар.  От сряда до вчерашния ден заплахите бяха извършени от 17-годишен ученик от София, който през вчерашния ден беше установен и хванат, добави главният секретар. Освен този ученик, има други случаи в страната, при които други ученици са отправяли единични заплахи. Тези непълнолетни лица също са установени, каза още Тодоров.

Към 13,00 часа на 01.04.2023 г. са образувани общо 760 преписки, от които 122 досъдебни производства, за нарушения на политическите права на гражданите  във връзка с предстоящия  в неделя  вот за 49-о Народно събрание, сочат справките на прокуратурите от страната, съобщава ПРБ.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите, са разпределени както следва: АП-София – 40; АП-Пловдив – 15; АП-Варна – 25;  АП-Бургас – 28; АП-Велико Търново – 14. До този  момент в качеството на обвиняеми са привлечени 5 лица.
Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет-страницата на ПРБ.

От съботния ден за размисъл до приключването на изборния ден в 20:00 часа на 2 април,  е  забранена предизборната агитация.

Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.  На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите, под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява – при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише в ИК.

Санкции

Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил, подлежи на санкции. Според ИК на лице, което наруши забраната, се налага глоба или имуществена санкция в размер от хиляда до три хиляди лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от три хил. до 10 хил. лв.

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали по установения ред от ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от хиляда до пет хил. лв.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване, на лице, което наруши разпоредбите, се налага глоба или имуществена санкция в размер от две хил. до пет хил. лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от пет хил. до 10 хил. лв.

Смяна на машина на гласуване в изборния ден не може да има. Това заяви  по бТВ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Секционните избирателни комисии трябва да тестват устройствата за видеонаблюдение и машините, за да може в началото на изборния ден всичко да започне нормално“, допълни тя.
„„Видеонаблюдението започва, след като се обяви краят на изборният ден. Устройството за видеонаблюдение се включва от председателя на секцията. Важно е членът, който е определен да изважда бюлетините от урната, да показва всяка бюлетина на другите членове на СИК, наблюдателите и устройството за видеонаблюдение“, подчерта Нейкова.

Председателят на ЦИК припомни, че изборът се отбелязва с Х или V със син химикал. На гърба на бюлетината има два печата – първият се поставя при откъсването ѝ от кочана, а вторият – след гласуването.

На бюлетината от машина се поставя един печат, като и двете бюлетини са сгъват двукратно.

Нейкова  изрази надежда да не се стига до напрежение при предаването на протоколите в София и добави, че очакването е резултатите от гласовете да бъдат преброени по-бавно спрямо последните три парламентарни вота.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.