Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков: Условията в затвора в Сливен отговарят на всички стандарти, ръководството се справя много добре  

Министър Зарков: Условията в затвора в Сливен отговарят на всички стандарти, ръководството се справя много добре  

Defakto.bg

 

Условията в единствения затвор за жени в страната – този в Сливен, отговарят на всички стандарти. Това коментира след инспекция на затвора, проведена днес, министърът на правосъдието Крум Зарков. Той бе в Сливен заедно с ресорния заместник-министър Мария Павлова и главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов.

С ръководството на ГДИН направихме инспекция на затвора, където 210 лишени от свобода изтърпяват наказанията си. Проверихме условията  – те отговарят на всички стандарти. И макар че ежедневно се сблъсква с големите предизвикателства, характерни за всяко подобно място, ръководството на затвора се справя много добре“, категоричен бе министър Зарков. Напомни също: „И тук, както от началото на мандата ни, продължаваме да говорим за работата, която трябва да се извършва със затворниците така, че когато излязат на свобода доколкото е възможно, да бъдат поправени – в интерес на сигурността на хората „навън“. Няма да се уморим да повтаряме, че онова, което се случва в затворите, касае всички“.

Към днешна дата в корпуса на затвора в Сливен и в двете общежития от открит тип „Рамануша“ и „Сливен“ лишените от свобода са 210, в ареста са настанени 37 задържани лица. Общият брой на персонала е 161, от тях 111 надзорно-охранителен състав.

Статистическите данни за настанените осъдени и задържани жени показват липса на пренаселеност. След основния ремонт на отделенията в централната част на корпуса преди 7 години, условията са в съответствие с нормативните изисквания и препоръки на национални и международни институции и организации. Всяко жилищно помещение разполага със самостоятелен санитарен възел, на всеки коридор са обособени общи помещения за лична хигиена. В затвора функционират зали за групова работа, библиотека, киносалон, параклис, зали за свиждане.

Лишените от свобода, които полагат труд на територията на затвора – домакински щат, шивашки цех и други две производствени звена, са 70. В Средно училище „Аргира Жечкова“ тази учебна година се обучават 42 жени. В училището, освен знания, те имат възможност да получат и професионална квалификация за шивач.

В детската ясла към затвора е настанена една майка със своето бебе. Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в Отделението за бременни и майки с деца към затвора до навършване на едногодишна възраст. Обновеното със средства от Норвежкия финансов механизъм отделение разполага с 10 легла, кът за игра, млечна кухня с възможност майките да приготвят храна, сервизно помещение за децата с баня, пералня и сушилня.

През вчерашния изборен ден в разкритата избирателна секция на територията на Сливенския затвор са гласували 54 лица.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.