Последни новини
Home / Законът / Зарков: ОИСР настоява за ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и разследващ орган за борба с корупцията

Зарков: ОИСР настоява за ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и разследващ орган за борба с корупцията

Defakto.bg

Не бива да се възпрепятстват разследванията и следва да се създадат ефективни механизми за разследване на главния прокурор, се казва в годишния икономически преглед на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за България, отбеляза министър Крум Зарков.

Той присъства на днешния брифинг с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман и премиера Гълъб Донев в Министерския съвет.

По отношение на антикорупционната политика в документа е отбелязано, че създаването на нов орган с разследващи правомощия е добре дошло, но по-голяма прозрачност и по-строги разпоредби биха помогнали за разкриването и докладването на случаи на корупция.

В доклада се сочи, че корупцията в България продължава да налага високи разходи по сделките, а в публично-частните транзакции има малко проверки и механизми за регулиране, което дава възможност за корупция.

Положително е оценена защитата на лицата, подаващи сигнали за корупция, която вече е залегнала в закона, но въпреки това, според ОИСР, системата за разкриване и разследване на корупцията е разпокъсана, което оставя някои сиви зони.

Отправят се препоръки държавата да продължи да разработва и приеме ефективни мерки за ограничаването на корупцията, да разшири правомощията на органите за разкриването и разследването й, така че да се обхванат цялата икономика. „Всички предложени сделки, включващи значителни суми публични средства или публични активи, да подлежат на проверка за конфликт на интереси“, пише още в анализа.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.