Последни новини
Home / Законът / Втори фалстарт на прокуратурата по делото „НАПЛийкс“ за теча на личните данни на 6 млн. данъкоплатци

Втори фалстарт на прокуратурата по делото „НАПЛийкс“ за теча на личните данни на 6 млн. данъкоплатци

Defakto.bg
Иван Тодоров

Прокуратурата отново се препъна на старта на делото за хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) през 2019 г., довела до  безпрецедентен теч на лични данни.

Софийският градски съд прекрати делото и върна на  прокуратурата обвинителния акт срещу шефа на „ТАД Груп“  Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков  заради сериозни процесуални нарушения. Това бе втори опит на съда  да започне делото за източените през лятото на 2019 г. данни от Националната агенция за приходите (НАП), след като в началото на март отложи процеса заради неспазени от страна на прокуратурата срокове.

В сряда съдът  прецени, че допуснатите процесуални нарушения  от прокуратурата лишили подсъдимите от правото им да научат  в какво престъпление са обвинени и така е ограничила  правото им на защита.  СГС също изтъкна, че е абсолютно задължително в обстоятелствената част на обвинителния акт да бъдат изложени в хронологична последователност действията на подсъдимите по извършване на престъплението.  В обвинителния акт има и противоречие относно твърдяната форма на вина – веднъж е посочен евентуален умисъл, а в друга част, че има пряк умисъл. Определението на съда подлежи на жалба или протест в 7-дневен срок пред САС.

Кристиян Бойков

Обвиняеми са шефът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те са привлечени към наказателна отговорност по глава Първа от НК – „Престъпления против републиката“, защото според прокуратурата са имали цел да засегнат властта, а хакерската атака е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй.

Разследването първоначално се водеше от закритата специализирана прокуратура, то продължи четири години, преди да бъде внесен обвинителният акт.

След атаката срещу сървърите на агенцията, извършена в края на юни 2019, изтекоха данни на 6 млн. данъкоплатци, а  преди три години и половина, Комисията за защита на личните данни установи,  че приходната агенция е бездействала за  опасността от изтичане на лични данни и издаде 20 предписания, които НАП обжалва в съда.  Все още се води дело и в Софийския районен съд, където НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лева, която КЛЗД ѝ наложи след теча на данните. Първоначално обвинените бяха трима, но делото срещу търговския директор на фирмата за киберсигурност Георги Янков бе прекратено без коментар на прокуратурата.

„Иван Тодоров е обвинен като помагач за това, че е подпомогнал Кристиан Бойков да извърши тази неправомерна намеса в компютърните данни, като му е предоставил служебно помещение, компютър и интернет. Бойков е бил назначен на трудов договор. Това обвинение не ни затруднява“, заяви  през март адвокатът на  Тодоров Ина Лулчева .

„Oбвинeнитe e зa тoвa, чe дocтъпвaнeтo нa дaннитe e cтaнaлo c цeл дa ce вcee cмyт и cтpax в нaceлeниeтo, каза още тя и добави, че за тoвa нямa ниĸaĸви дaнни.  Oщe пoвeчe чe минaлaтa или пo-минaлaтa ceдмицa излeзe eднo peшeниe нa Aдминиcтpaтивния cъд, cпopeд ĸoeтo HAΠ въoбщe нe e гapaнтиpaлa cигypнa cиcтeмa нa зaщитa нa дaннитe ни, тaĸa чe дa ce твъpди, чe няĸoи ги e paзпpocтpaнявaл, зa дa вcee cтpax и cмyт, e мнoгo cпopнo“, коментира адвокатът.

Разследването по делото бе  белязано от характерно разпространяване не подбрани извадки от доказателства.

Прокурор Евгения Станкова

Версия „Пръскачки“ 

Незабравима следа остави версията на наблюдаващият тогава прокурор Евгения Станкова в началото на разследването през 2019 г.

Осъществено е посегателство върху сървъра на „Поливни системи“, които се намират пред парламента, като в данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова желание, евентуално при преминаването на автомобили на… различни, може би държавен глава или гости на нашето Народно събрание, евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде някакво затруднение при придвижването, което пък от своя страна може, и за нас като прокурори е важно да направим своя извод, че, създавайки такава нестабилност, води след себе си веднага, знаете какво – това е нестабилност въобще на цялата ни политическа система и т.н.“.

От версия „Пръскачки“ няма  следи в  обвинителния акт.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.