Последни новини
Home / Законът / Борисов призова за коалиционно управление включително и с „Възраждане“, (а ако иска) – и с Радев и негови министри

Борисов призова за коалиционно управление включително и с „Възраждане“, (а ако иска) – и с Радев и негови министри

Defakto.bg

 

На първата си пресконференция два дни след изборите идерът на ГЕРБ Борисов призова за редовно, стабилно, проевропейско правителство. Той постави условието първо да се постигне съгласие за управление, а след това да се обсъждат приоритети.  Той настоя за  коалиционно управление между партията му и класиралата се на второ място коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и не само.

„Обръщам се към лидерите на партиите: по време на кампания се чертаят разделителни линии, защото иначе всички ще са еднакви, но след изборите в демократичния свят ако на някоя партия не ѝ стигат 121 гласа, се правят коалиции“.

„Изборите минаха, благодаря на всички български граждани, които ни подкрепиха. Повишихме резултата си. За втори път пореден победихме и поотделно и заедно нашите основни опоненти. Затова и в деня на изборите, въпреки че някои от вас казаха, че това е предателство от моя страна, че като съм говорил меко, вместо агресивно, срещу опонентите, да съм намалил процентите, аз считам, че тогава съм бил искрен и сега съм още по-искрен“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Целта на едни избори е да се излъчи правителство – това е парламентарната демокрация. Един път бива, втори път бива, българите казват трети стомна за вода не бива, четвърти път, пети път. Единственото, което трябва да излъчи това Народно събрание, е редовно правителство. Каквато и да е цената, за партиите. В противен случай, нови избори, означава същото. И риск за парламентарната демокрация и република“, посочи още Борисов.

“Ако иска и президентът Радев да участва, ако има министри, които смята, че могат да помогнат. След мене той е най-дълго управлявалият държавата“, напомни бившият премиер.

„Аз съм практик човек. В момента след мен е най-дълго управлявалият, като премиер имам предвид. Той има най-много министри, с които е работил. Ако искаме да има приемственост, просто го слагам на масата и това. Нямам разделителни линии с никого“.

Бойко Борисов уточни, че лично ще води преговорите с другите партии в 49-тото НС. После  хвърли мост и към Възраждане:  “Добре дошли са и от “Възраждане“. Вече много висшисти гласуват и там. Със 102 000 (гласа) са нагоре. Трябва да ги уважаваме“

„Най-стабилното, което би успокоило народа, е коалиция между големите партии. За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство „, заяви Борисов. Повтори, че естествени партньори на ГЕРБ са партиите, които подкрепят Украйна, влизането в Шенген, еврозоната. Так не стана ясно как биха се разбрали с съвсем различната политика на „Възраждане“.

Лидерът на ГЕРБ съобщи още, че ще бъде депутат в 49-ото Народно събрание, както и че няма да подкрепи импийчмънт на президента Румен Радев.

„Аз съм категорично против в този хаос да ударим и единствената институция, която работи. Благодарение на нея държавата не се е разпаднала. След избор на редовно правитекство Радев ще се влезе в правомощията по конституция“, каза Борисов.

 

 

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи бюджет, предложен от служебното правителство, стана ясно още думите   Борисов. „Нека загубят партиите им, да спечели народът, да спечели държавата, коментира той“. Иначе на инат, без редовно правителство, няма да се приеме нито бюджет, нито реформи, категоричен е лидерът на ГЕРБ. И обратното – при редовно правителство, ще се приемат всички реформи, това съм го обещал, подчерта той.

Изявлението си Борисов направи ден след като  „Продължаваме промяната“ обяви, че няма нито да участва, нито да подкрепи кабинет с участието на ГЕРБ.

Също на първа пресконференция лидерът на Възраждане“ Костадин Костадинов, заяви, че партията няма да се коалира с никого,  иска  самостоятелно управление.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Класирани са трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.