Последни новини
Home / Законът / БХК: За случаи като „момчето на каишка“ в НК трябва да запише отговорност за „престъпления от омраза“

БХК: За случаи като „момчето на каишка“ в НК трябва да запише отговорност за „престъпления от омраза“

Defakto.bg

Видеото, в което „Емили с тротинетката“ води на каишка като куче момче със специални образователни потребности в пловдивски мол, освен с популярност  се сдоби и с прокурорска  проверка.

Според излъчения материал случката се разграва на публично място в търговски обект в Пловдив, а кадрите са били разпространени в социалните мрежи.  Образувано е досъдебно производство за извършени хулигански действия към младежа със специални образователни потребности, съобщи обвинението. В момента  четирима са в  Столичния  следствен арест.  Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на разпит със заснетите във видеоклипа лица, за установяване на тяхната самоличност и тази на момчето, както и дали по отношение на него е била прилагана принуда. Изясняват се причините за извършване на деянието. Срокът за приключване на разследването е двумесечен.

Медиите оповестиха, че в  събитието участват някакви величия като  „Тошо Куката“, „Чеченеца“ и „Емили Тротинетката“, които бяха обявени  за инфлуенсъри – тоест люде с влияние и последаватели в социалните мрежи.   След като събитието гръмна и властите се заинтересуваха  от сценаристи и режисьри на отблъскващия спектакъл,  т.нар. „влиятелни“ личности побързаха  да се разграничат от очевидното и  да  прехвърлят отговорността за грозната сцена един на друг.  Баш инфлуенсърът дори обяви за виновна  жертвата, момчето с  каишката, което много искало да е куче.  „Тротинетката“ пък се похвали с грамота за номинация от правозащитни награди на БХК  „Човек  на годината“ .

Ако след видяното, влиянието на „влиятелната“ групировка  продължава да бележи върхове, може смело да се заключи, че  каквито инфлуенсърите – такива и последователите.

По повод шокиращата  сценка, получила  медийна популярност,  БХК разпространи позиция, в която сочи, че  за подобни случаи в НК трябва да има тежка наказателна отговорност за престъпление от омраза.

Ето и позицията:

Във връзка с инцидент в пловдивски мол, документиран с разпространено в социалните мрежи видео, на което се вижда младеж, воден на каишка и заставян да изпълнява команди като куче и за когото се твърди, че е участвал в действията не по своя воля и е със специални образователни потребности, Българският хелзинкски комитет заявява следната позиция:

Съгласно съобщения на медии районната прокуратура в Пловдив се е самосезирала и работи по случая, като обстоятелствата по него и най-вече – осъществен ли е състав на престъпление по Наказателния кодекс – предстои да се изяснят.

Като принципно положение обаче следва да отбележим, че престъпни деяния на основата на увреждане или такива, възползващи се от увреждането като уязвимост на жертвата, следва да се признават като т.нар. „престъпления от омраза“, т.е. престъпления с дискриминационен елемент. Поради това през 2022 г. представители на Българския хелзинкски комитет, като участници в две работни групи за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, предложиха на Министерството на правосъдието, наред с друго, да бъдат въведени в кодекса тежконаказуеми състави на деяния, извършени на основата на увреждането на пострадалото лице. Това предложение не беше възприето и законопроектите бяха внесени в Народното събрание без него.  В такива случаи обаче обвинението има възможност да изтъкне това обстоятелство като утежняващо отговорността на извършителите, а съдът да има възможност да го вземе предвид именно като такова обстоятелство при индивидуализиране на евентуално налаганото наказание.

По повод разпространяването в социалните мрежи на снимки на едно от лицата, участвали в събитията – Емили Йорданова, – на която тя показва своя грамота за номинация от годишните правозащитни награди „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет, бихме искали да отбележим, че тя не е била отличавана с награда и да припомним, както и при предходни опити да се дискредитира организацията ни, че БХК не номинира личности и организации за наградите „Човек на годината“.

Номинации се събират и възможност да номинира има всеки. Грамота като номинирани получават всички номинирани. Награди се връчват само на отличените от журито на наградите. Емили Йорданова не е била отличавана в наградите „Човек на годината“, а мотивите на номиниралото я лице се основават на оценка на дейността ѝ към 2021 г.

 

Още за престъплението от омраза тук и тук

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.