Последни новини
Home / Законът / ВАС връща за ново разглеждане от АССГ делото за режима за използване на фойерверки в столицата

ВАС връща за ново разглеждане от АССГ делото за режима за използване на фойерверки в столицата

Defakto.bg

Върховният административен съд отмени решение по административно дело № 4439 от 2022 г. на Административен съд София-град, обявило за нищожна  забрана за използване на открито на пиротехнически изделия  и връща делото за ново разглеждане от друг състав. С решението на първоинстанционния съдса зачертани  разпоредбите на чл. 3а и чл. 3б от Наредбата за обществения ред на територията на Столична община.

Текстовете налагат забрана за използване на открито на пиротехнически изделия – фойерверки от категория F2 и F3 на територията на Столична община, освен след изрично разрешение от кмета на съответния район.

Забраната не се прилага за периода от 18.00 ч. на 31-ви декември до 02.00 ч. на 1-ви януари. Съгласно разпоредбата на чл. 3б от наредбата кметът на района писмено отказва издаването на разрешение, когато посоченото място на използване на пиротехническите изделия попада на територията на междублокови пространства, при лоши метеорологични условия, както и в случаите на чл. 60, ал. 1, т. 6 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Върховните съдии приемат, че решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушение на съдопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон. Общинският съвет има правомощия да приема разпоредби, които имат за цел да регулират обществените отношения по опазване и обезпечаване на обществения ред на територията на съответната община. Оспорените разпоредби са предвидени именно в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община. От това следва, че общинският съвет не е излязъл извън правомощието си да предвиди правила, които имат за цел защита на обществения ред на територията на общината и спокойствието на населението й. Следователно, целта на оспорените разпоредби е да гарантира защитата на обществения ред на територията на Столична община и спокойствието на населението й, извън уредбата и случаите предвидени със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ).

В подкрепа на изложеното следва да се посочи и разяснението, дадено в Тълкувателно решение № 4/06.06.2008 г. на ВАС, че нарушение на обществения ред ще бъде налице когато се засягат обществени отношения, свързани с реда и спокойствието, със сигурността на гражданите.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.