Последни новини
Home / Гостува ни / Омбудсманът сезира главния прокурор, МЗ и НЗОК за компрометирано лечение на онкоболни

Омбудсманът сезира главния прокурор, МЗ и НЗОК за компрометирано лечение на онкоболни

Defakto.bg

 

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев, служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и вр.и.д. управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Йорданка Пенкова по повод журналистическо разследване и жалби за нарушени права на пациенти с онкологични заболявания и компрометирането на тяхното лечение.

Става въпрос за разследването на Валя Ахчиева „Пътеводителят: Търговия със смърт?“, в което се твърди за порочна схема за неприлагане на онкоболни хора на скъпоструващи лекарства, заплащани от НЗОК, и липсата на ефективен контрол, за което омбудсманът иска проверки, съобщиха от институцията.

Възможността прилагането на пациент на скъпоструващ лекарствен продукт, и заплащането му от Националната здравноосигурителна каса да бъде отчетено повече от един път в Системата за верификация на лекарствата, без това да бъде проследено и да последва реакция от контролните органи, създава реални предпоставки лекарствени продукти на практика да не бъдат приложени, с което не просто грубо се нарушават права на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, а и е възможно да се стигне до телесно увреждане или смърт“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание на сериозността на изнесените твърдения, защото се отнасят за особено уязвима група, каквито са онкоболните пациенти, за които е решаващо навременното и ефективно лечение.

Освен конкретните случаи с лекарствения продукт, обект на журналистическото разследване, липсата на ефективен контрол създава основателни притеснения, че изнесеният в предаването случай не е единичен и посочената схема е възможно да се прилага и за други скъпоструващи лекарствени продукти, от което да произтекат изключително неблагоприятни последици в здравната сфера на неограничен брой лица“, допълва Диана Ковачева.

Тя подчертава, че ако при онкологично болен пациент не е приложено животоспасяващото лекарство или лечението му бъде прекъснато и не е приключено съобразно лекарското предписание, съществува реален риск това да има фатален край за него.

Пред здравния министър и вр.и.д. управител на Здравната каса проф. Ковачева посочва, че така се накърняват и интересите на НЗОК, и правата на здравноосигурените лица, вследствие изразходването на средства от бюджета на Касата, закупила дейности, които реално не са извършени.

Смятам, че като финансов орган, чиято основна задача е да осъществява и администрира задължителното здравно осигуряване в България, в частта му по управлението на събраните средства и заплащането на използваните здравни дейности и лекарства в полза на здравноосигурените лица, НЗОК следва да разполага и да упражнява ефективен механизъм за осъществяване на контрол на изпълнителите – договорни партньори, в това число относно действителното прилагане на заплатените от нея скъпоструващи лекарствени продукти“, пише още омбудсманът до здравните власти. Тя настоява при констатиране на пропуски и нарушения да бъдат предприети предвидените в нормативната уредба мерки, а при необходимост и сезиране на други органи.

Очаквам също в кратък срок да бъдат обсъдени и предприети действия, с които да се осигури ефективно проследяване и контрол върху прилагането на лекарствени продукти, в това число за налагане на ефективни, пропорционални и възпиращи санкции за нарушителите. Смятам, че е наложително да бъде гарантирано задължителното въвеждане на серийните номера на лекарствените продукти във верификационната система, до която НЗОК да има достъп и да упражнява своевременен и ефективен контрол, с което да отпадне възможността да заплаща за дейности, които на практика не са извършени и в същото време, което е най-важното – да бъдат защитени правата на пациентите и достъпа им до лечение“, подчертава още в писмото си до МЗ и НЗОК омбудсманът.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.