Последни новини
Home / Законът / Направена е първа символична копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи

Направена е първа символична копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи

Defakto.bg

Представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България направиха символична първа копка на паметника на юристите-спасители на българските евреи, който ще бъде изграден на пл. „Възраждане“ в близост до Еврейския културен дом в София, съобщиха от асоциацията.

На събитието са присъствали  главният прокурор  Иван Гешев, заместник главните прокурори Десислава Пиронева и Борислав Сарафов, административният ръководител на Военно-апелативна прокуратура-София Елин Алексов, заместник-директорът на Националната следствена служба и член на УС на КСБ Ясен Тодоров, членът на Прокурорската колегия на ВСС Евгени Иванов, министърът на култура Найден Тодоров, кметът на София Йорданка Фандъкова, историкът доц. д-р Румяна Маринова-Христиди и др.

Председателят на АПБ Владимир Николов е благодарил на всички, подкрепили идеята за изграждането на монумента. „Горд съм, че днес българските прокурори и следователи виждаме началото на една знаменателна инициатива – изграждането на паметник на юристите, които със своята смелост и решителност преди 80 години са спасили българските евреи. Спасили са ги в момент на мрак, на страх, на огромна човешка трагедия. Убеден съм, че този паметник ще е мост от настоящето към едно бъдеще, с което като народ да се гордеем. Нека да бъдем достойни като общество пред това, което предците ни са направили, защото нашите братя евреи са неизменна част от тъканта на нашето общество“,  казва Владимир Николов.

Автори на проекта за изграждането на паметника са арх. Станислав Константинов и скулпторът Красимир Ангелов. В монумента, който погледнат отгоре представлява Давидова звезда, ще бъде вградена своеобразна капсула на времето, в която ще бъде заложено послание на българските прокурори и следователи към идните поколения.

В своята история българските прависти са се осланяли на закона, справедливостта и нравствеността. Тези принципи завещаваме на следващите поколения, които да продължат традицията, да защитават честта на професията и на благородния български народ, да запазят паметта за миналото, да дават нови примери за подражание и да надградят положеното от нас!“, е посочено в текста на посланието.

Очаква се паметникът да бъде официално открит на тържествена церемония между 17 септември – Деня на София, и Деня на народните будители (1 ноември).

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.