Последни новини
Home / Законът / Обвиниха за хулиганство тримата „водачи на момче на каишка“,  изпълнявало ролята на куче 

Обвиниха за хулиганство тримата „водачи на момче на каишка“,  изпълнявало ролята на куче 

Defakto.bg

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение за хулиганство на тримата „водачи“ на момче на каишка,  изпълнявало ролята на куче.

Обвинени са  Тодор Огнянов, Петко Караилиев и Емили Йорданова (с рождено име Даниел Йорданов). Първите двама са популярни в социалните мрежи с прякорите си Куката и Чеченеца, а Йорданова беше заснета през май 2022 г. да се движи с тротинетка с висока скорост на околовръстното шосе на София.

Клипът е заснет в пловдивски мол на 3 април, като преди това познат на тримата обвиняеми се свързал с момчето, за да го убеждава да участва, съобщават от прокуратурата. Всъщност поръчката към въпросния посредник от тримата била да намери някой, който е лесно податлив на манипулации, за да се съгласи да изиграе ролята на куче и това да стане на обществено място.
Случилото се се отличава с изключителен цинизъм, а престъплението се квалифицира като хулиганство, за което законът предвижда лишаване от свобода до 5 години, посочиха от прокуратурата.
Първоначално 20-годишното момче отказвало, но агресивните обаждания продължили и така се стигнало до съгласието му и до среща с участниците в клипа. Пострадалият не е бил заплашван, но са се възползвали от неговата доверчивост и доброта,  заяви районният прокурор Петър Петров:
Без много-много да му обясняват, тези лица му казват, че ще стане страхотно известен и да не се притеснява, като го поставят в ролята на куче в клип, казват му, че ще му хвърлят предмети, които да донася, казват му да лае и накрая на клипа да им подаде лапа. И без да го уведомят, че ще го публикуват, същият (клип) е качен в ЮТюб страницата на едно от задържаните лица“.
Младежът е в такова състояние, че реално няма психическата възможност да откаже на натиска, който му е оказан„, заяви пред  „Нова телевизия“ Димитър Киров, адвокат на семейството на момчето.
Обвиняемите са в ареста за 72 часа, като предстои в съда да бъде внесено искане за постоянното им задържане.
Независимо, че много хора са станали свидетели на унизителната случка в мола, няма нито един подаден сигнал на тел. 112, каза зам.-директорът на пловдивската полиция Радослав Начев, а прокурор Петров отправи призив към родителите: „Внимавайте и следете какво вършат децата ви“.

По случая от  Комисията за защита от дискриминация (КЗД) съобщи, че се е самосезирала по публикации в медиите на 5 април, свързани с излъчения видеоклип. Ще бъде образувано производство, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак „увреждане“, извършено от участниците в клипа.

Съветът за електронни медии (СЕМ) осъди остро „бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности“. За съвета е смущаващо безкритичното и широко разпространение на клип, унижаващ човешкото достойнство и безцеремонното погазване на добрите нрави.СЕМ апелира към доставчиците на медийни услуги да не се превръщат в платформа за дискриминационни практики, както и за популяризиране на лица, преследващи скандална слава.

БХК разпространи позиция, в която сочи,  че  за подобни случаи в НК трябва да се запише  наказателна отговорност за престъпление от омраза с дискриминационен мотив.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Един коментар

 1. А.Д.Чернева

  Изобщо не вярвам, че това клето
  детенце ще бъде овъзмездено.
  Абсолютно не съм сигурност, че сега има сигурност, справедливост и реципрочност
  На мен се отказа правосъдие в нак.процес, след жалба в срок, без споразумение с прокуратура, сгс изкара влязло в сила решение, като преди това заседанията не баха при закрити врата, не бяха взети изобщо предвид решенията на вкс, като последна инстанция и бракоразводно дело, което решението по което ме съ,деха го отмени без мое присъствие и куп други пороци, без промяна в обстоятелствата около сина ми вкъщи, забележете тогава непълнолетен, с увреждане само от аутистичен спектър 80% така напълно и лесно манипулируем на който без мое съгласие ихапредставител който допълнително да крънка пари, едва ли за него, поради умисълэт който прозърта отвсякъде от 2017 г.го разказват като маймуна по съдилища които абсолютно бездушно барабар с прокурори подхождат към съдбата на сина ми.
  не като куче, ака
  Промяна на обстоятелствата 2017 г. Нямаше и нямам как да има, затова безцеремонно спряха да ме пишат в график за да ме уволнят, каквото и направиха и ми задържат държавната пенсия, на каквато имам право от 2015 г. Като гражданин придобил право на ранно пенсиониране искат да фалшифицира и да окрадат пенсиите ми от 2015 г.
  Затова им се помага свише, като подозирам, че са в състояние и да убиват, след като пао такъв зверски начин се опитаха да ме вкарват в затвора, за да се изгарят със страшно уплашена та ми дъщеря и да откраднат дова ни и пенсиите ми и да ни избият.
  Тия са наблизо в люлин, но ги закрилят и пазят, полицаите и прокурорите вероятно знаят, но траят

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.