Последни новини
Home / Законът / СГП образува дело за търговия с влияние и дискредитиране на висши магистрати и полицейски служители  

СГП образува дело за търговия с влияние и дискредитиране на висши магистрати и полицейски служители  

Defakto.bg

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група (ОПГ) за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.  От съобщение на СГП се разбира, че това е продължение на  пресконференицята от 16 март т.г., на която се разбра, че главният прокурор е  жертва на олигарси, мафията и руското влияние.

Делото е по отделни материали от друго досъдебно производство, по което прокуратурата публикува записи. В тях се твърди, че има данни за престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления.

Първото дело е за организирана престъпна група за търговия с влияние, действала от 2020 г. до 24 март 2023 г. Прокуратурата твърди, че има доказателства за действия на членове на групата по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители. На ДАНС е възложено да провери дали с тези си действия групата не застрашава националната сигурност, както и дали въпросните лица имат банкови сметки и имущество в чужбина.  На Дирекция „Вътрешна сигурност“ и на инспектората в МВР е наредено да проучат какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, за които има информация, че се прави опит да бъдат отстранени, както и дали има данни служители на МВР да са съпричастни към престъпната дейност. В хода на това разследване магистрат, който работи по случая,  е получил заплахи, казва прокуратурата.

Второто дело е за организирана престъпна група за извършване на убийства. Разследва се съпричастността на групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период.

СГП  съобщава и за трето дело – за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31 октомври 2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на ДДС. „Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса „Слатина“ в София, в управителните органи на които участват свързани с Красимир Каменов – Къро лица“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Прокуратурата разказва за експертизата на телефон, ползван от обвиняемия Дилиян Георгиев, който е обвиняем по делото за ОПГ.  През  мобилни приложения на Георгиев  е установена активна комуникация  „с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други“, казва СГП.

„Виждам говорене за реформи, срещу които стои разруха, опит да се разрушат институции, опит да съсипе една от малкото работещи институции – прокуратура, каза главният прокурор Иван Гешев и допълни: Тези, които би трябвало да поемат отговорност, предлагат последните две години само избори – пет избора, без да се поеме отговорност. Виждаме говорене за реформи, срещу които седи разруха, опит да се разрушат българските институции, опит да се съсипят една от малкото останали работещи институции като прокуратурата, като главен прокурор. И моята отговорност е да не позволява това да се случва“. Главният прокурор Иван Гешев съобщи още, че обвиняемите по делото NEXO (Коста Кънчев и Антони Тренчев – бел. ред.) са пристигнали в Белград, където от 2014 година живее бившият банкер Цветан Василев. „Събраха се, сега очаквам да кацнат, може би този Овидиу, от Швейцария, може би вашият колега Димитър Стоянов от BIRD, може би някои политици и политически партии, да си направят една голяма оперативка, да си разпределят задачите кой ще се занимава с финансирането, кой се занимава с медиите, с компрометиране на магистрати и на работещи колеги“, заяви  Гешев, цитиран от БНР.

Вярна на себе си,  прокуратурата пусна избрани части от чатове и разговори. Техен източник бил телефонът на човека на Красимир Каменов-Къро, вече задържания по друго обвинение Дилиян Георгиев. Той е обвинен, че с още един човек е подготвял данъчни престъпления и държал наркотици. В записите  се споменават  имена, абревиатури и други: „Цецо Василев“, „Овидиу“, „Бобока“, „Митко“, „Бърд“-а, „Дилиян“, „Боян“, информира прокуратурата и пуска транскрипция на трите разговора, както и звукозапис в YouTube.

Чатовете от приложението Signal.

СГП посочва, че общият обем на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в процес на анализ.

Разкритията загатват сериозна дейност по установяване на  пътя на информацията до нас, че  американският конгресмен Уорън Дейвидсън  e пpизoвaл финaнcoвoтo миниcтepcтвo нa CAЩ дa нaлoжи caнĸции cpeщy бългapcĸия глaвeн пpoĸypop Ивaн Гeшeв зapaди cъмнeния в ĸopyпция и пpeнeбpeгвaнe нa caнĸциитe пo зaĸoнa „Maгнитcĸи“.

Ето и разкритието,  поднесено от СГП :  Писмена комуникация от 23.12.2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), при която в 18,01 часа обвиняемият Георгиев изпраща на Стоянов текстови файл, с наименование TXT_20221223_16…, съдържащ писмо от американския конгресмен Уорън Дейвидсън, изпратено предходния ден до секретаря по финанси на САЩ. Копие от писмото за първи път е разпространено във фейсбук профил на потребител от България около 16,00 часа на 23.12.2022 г. В 19,40 часа същия ден копие на официалното писмо на члена на Конгреса на САЩ Уорън Дейвидсън е изпратено от Дилиян Георгиев на „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов).  (До този момент подобно писмо не е предоставяно от офиса на конгресмена. Уорън Дейвидсън разпространява снимки от своето писмо до секретаря по финанси на САЩ чрез  официалния си профил в Туитър четири часа по-късно, в 23.40 часа българско време.)

А ето и текста на  разговорите на аудио, пуснати от прокуратурата:

Първи разговор
Красимир Каменов: Не бе, брат, …. това е заради Овидиу и заради тоя от Белград – Цецо Василев. Разбираш ли?
Свидетел: Да, да, да. Викам да не е нещо заради нас, нещо да ….
Красимир Каменов: Не бе, брат, ти луд ли си. Е, какво да те дебнат? Какво общо имаш ти с тия хора, бе?
Свидетел: Абе откъде да знам. Аз да те питам.
Красимир Каменов: Не ги познаваш бе, брато.
Свидетел: Ти си по наясно.. Ясно, ясно.
Красимир Каменов: Не ги познаваш и толкова.
Свидетел: Щото…
Красимир Каменов: Кой ще докаже, че имаш отношения с некви такива хора – никой.
Свидетел: Да, да, да.
Красимир Каменов: Ние стоиме далеч от тия неща. Аз ги познавам тия, ама ти откъде да ги познаваш.
Свидетел: Че беше бая притеснена жената. И викам, какво ли пък е станало.
Красимир Каменов: Не, бе.. тя ми разказа всичко какво е.
Втори разговор

 

Красимир Каменов: Това са точно тия – ГДНП, въпреки, че тоя го няма.
Свидетел: Аа, пак отгоре, от Мишо Наумов…
Красимир Каменов: Да, ама не е той тоя път. Други са, но те са пак негови хора..
Свидетел: А тоя нали щеха да го гонят тоя боклук, бе?
Красимир Каменов: Еми всеки момент, всеки момент, брат, ей това все натискам….
Свидетел: Е…бахтии…
Красимир Каменов: Ти виждаш ли? Всеки момент, спокойно! Дадено е всичко каквото трябва, чакаме, разбираш ли?
Свидетел: Да, да, да…
Красимир Каменов: Така, че…сега какво да направим?
Трети разговор
Красимир Каменов: Той си знае нещата Дилян.
Свидетел: Ааа, добре….добре.
Красимир Каменов: И те от …го …раз… те го и канят на разпити нещо, ама нищо конкретно нямат, разбираш ли?
Свидетел: Да.
Красимир Каменов: Сега не знам какво са написали, ще ги видиме, то ще излезе наяве. За сега – пълно мълчание…
Свидетел: А бе, ще се оправи значи, то това е важното…
Красимир Каменов: Да, той Бобока му прати адвокати, това-онова…
Свидетел: Щото се чухме снощи.
Красимир Каменов: Да.
Свидетел: Снощи се чухме да му кажа днеска там, дали са ми номера на коли, кой на къде вози…. К`во вози и се разбрахме днеска да се видиме с него и този от Бърд…ааа… Митко…
Красимир Каменов: Еми, не ме … ще ги дадеш на Боян, пък той ще му ги даде на тоя Пацо, те имат от там пък връзката те, разбираш ли?
Свидетел: Да.
Красимир Каменов: Щот му трябват на тоя (не се чува) …. Тоя се е навънка, аз т`ва му викам… действай, не се помотвай, провери ги тея за какво става дума, продължаваш! Пак го дебнеш, пък там да му вземеш интервю, какво ще му направят на журналист, а?
Свидетел: Нищо, той си е журналист, какво ще му направят?
Красимир Каменов: Абе, моля ти се, нищо няма да стане, мани не ги…натискаме ги по всички клаксони, няма как.
Свидетел: Добре, аз утре ще се видя с Боян така или иначе да му дам парите, дето са си за тоя месец вече…
Красимир Каменов: Добре, брат…(не се разбира)…
Свидетел: …и ще му дам номера на коли….
Красимир Каменов: …като ги имаш тея неща, му ги дай да ги даде на ония, да.
Свидетел: Да, да да, ще му ги дам на него.
Красимир Каменов: Добре, брат! Айде чао!
Свидетел: Айде!
СГП предоства и линк към Youtube: https://youtu.be/zepJ_T6M0A4

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Един коментар

  1. А.Д.Чернева

    СГП отдавна трябваше да защити частен интерес, за който е информирана, а точно: незаконното задържане на държавната ми пенсия, чрез умишлено непризнаване на извънредния ми труд до 31.12.1999 г , майчинството ми с Йоан Александров, 11 месечния ми служебен курс,; категориите труд 1980, 1984, 1985, 1986, та ако спазват върховенството на закона, предвид чл.31а и 29а/ КТ отм. В ТК 3501, т.к.е моята, и чл.177/КТ/ДВ бр.27 в сила от 04.04.1986 г. отм.
    В тр.законодателство, трудовия стаж /само такъв, поне до 31.12.1999 г./ се зачитат според категорията труд към съответния период на полагането му, или придобит по др.законови норми, а не да прилагат КСО със сила от 01.02.2000 г.и нпкт, като за мен е в сила пктп/1967.
    Опит и отклоняване на държавна пенсия на частно лице не е само криминално престъпление, то е еманация на беззаконието, злоупотреба със сл.положение, деградация усмъртила не една институция, раздаващи заплати, но не работещи, ефективно и в полза на гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.