Последни новини
Home / Законът / Андрей Янкулов: Докато се прожектират „заговори срещу Него“, има опасност исканията за арест навън да бъдат приемани „за сведение“ (допълнена)

Андрей Янкулов: Докато се прожектират „заговори срещу Него“, има опасност исканията за арест навън да бъдат приемани „за сведение“ (допълнена)

Defakto.bg

По повод съобщениено на   Софийска  градска прокуратура, според което главният прокурор Иван Гешев трябва да сезира  Генералния секретар на Съвета на Европа за отказаната екстрадиция от Сърбия на обвиняемите по делото дело „Нексо“, бившият прокурор и зам. министър Андрей Янкулов, сега експерт в Антикорупционния  фонд,  предупреди:  има  опасност  исканията ни за арест да бъдат приемани „за сведение“ на международно ниво.

Коментарът:

Помните ли, когато Интерпол свали от издирване съпругата и дъщерята на Цветан Василев, търсени за арест от България за пране на пари? Мотивът – наказателно преследване по политически причини (линк в коментар).

Изглежда, че ситуацията може да се повтори и с обвиняемите по казуса „Нексо“ – от Интерпол към момента анализират дали следва да приложат същата процедура. Междувременно сръбските власти отказват да задържат обвиняемите на тяхна територия, въпреки изпратеното им от България директно искане. Това предизвиква дълбокото и искрено възмущение на българската прокуратура (линк във втори коментар).

И в първия случай българската прокуратура пак беше много възмутена от „своеволията“ на Интерпол. Единственото, което очевидно е произлязло обаче, не е оттам да са си взели бележка да не правят вече така, а напротив – да гледат още по-внимателно подобни искания от България по политически „горещи“ казуси. Защото има прецедент.

И докато Гешев вероятно ще обяснява това отношение с присъщата си на жълта медия конспиративност, българските власти (вън от прокуратурата) следва да се замислят какво трябва да се направи за излизащите извън всякаква нормалност свободни съчинения, прожектирани по пресконференции и етикетирани като с предмет разкриване на „заговор срещу Него“.

Съществува опасност исканията ни за арест на всякакви интересни лица, встрани от тези за „криминални“ престъпления, просто да започнат да бъдат приемани „за сведение“ на международно ниво заради недоверие  ( Фейсбук)

 Главният прокурор се изявява като жълта медия, иска да се изкара жертва на заговор

По -късно пред БНР  Андрей Янкулов коментира, че „главният прокурор се изявява като жълта медия, но с възможности да събира доказателства за своите конспиративни твърдения чрез способи, които обикновените медии или граждани не притежават. Това е изключително притеснителният момент, трябва да намери адекватен отговор.“

Той коментира досъдебното производство за търговия с влияние и оповестените от главния прокурор разкрития.

Запитан представляват ли доказателства записите на флашки, които Гешев оповести пред медиите, той определи това като „поредната очевидна проява на двоен стандарт от ръководството на прокуратурата по такива случаи“.

Янкулов посочи, че „когато съдържанието на записите под някаква форма не е угодно на въпросното ръководство, вървят нескончаеми разследвания и нищо не се разбира – какво се случва по въпросните разследвания“.

Това става по текстове на НК, касаещи престъпления за използване на подправени технически записи с цел да заблудят съдебната власт, или противозаконно използване на специални технически средства, предназначени за негласно събиране на информация.

По тези текстове се разследват т.нар. пачки и кюлчета в чекмеджето на бившия премиер Борисов. Не се разследва пране на пари или друго потенциално корупционно престъпление. Сега, в този случай, макар че не е въобще известно какви са тези записи, технически подправени ли са, автентични ли са, аранжирани ли са, автоматично това, което се съдържа на запасите, се възприема като едва ли не достоверно и на база на него започват да се градят конспиративни теории от страна на главния прокурор„, отбеляза Янкулов.

Хвърлят се бомбастични числа, навързват се хора в предполагаеми схеми, а по същество нищо не се казва. Търговия с влияние – това не е нещо абстрактно, има си конкретен състав от Наказателния кодекс.“

„Чуваме в това навързване на определени лица, дори беше намесено името на конгресмен от САЩ. Едва ли не излиза, че българската прокуратура разследва някакъв лобизъм, осъществен на територията на САЩ. Това ли иска да ни „продаде“ главният прокурор? Това са много абсурдни неща, които се разиграват в момента. (…) В един момент да не е окаже, че и екстрадицията ще му искаме на това лице от САЩ“, коментира  още Янкулов.

Очевидно е, че се цели имиджов, медиен ефект, подчерта бившият прокурор. По думите му това само формално е наказателно производство, димна завеса, но зад него се прокрадва желанието главният прокурор да се изкара жертва на заговор, а едни лица – публично заклеймени.

Ако се стигне до обвинителен акт, това ще е нещо невероятно в нашата нова история като формулировка, смята Янкулов.

Но предупреди, че посредством използването на това наказателно производство могат да бъдат подслушвани и следени политици. Той не изключва вариант зад тази димна завеса „да се стигне до подслушване и следене на граждани и политици, защото вече сме го виждали, има прецедент„.

Огромната овластеност на главния прокурор в момента, пълният монопол на прокуратурата върху обвинителната функция въобще не отговарят на минимален европейски стандарт за справедливост на системата, изтъкна Янкулов, като съпостави това с декларираната от Иван Гешев привързаност към европейските  ценности.

Експертът призова главния прокурор и партиите, които се противопоставят на съдебната реформа в областта на наказателното правосъдие, да преосмислят позицията си.

„Предложенията, които се правят, са дори в минимална степен това, което трябва да се направи.“

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.