Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков: Съдебната реформа може да е фактор за стабилно мнозинство в новия парламент

Министър Зарков: Съдебната реформа може да е фактор за стабилно мнозинство в новия парламент

Defakto.bg

„Въпреки сгрешените секционни протоколи основание за касиране на изборите за 49-ото Народно събрание няма“. 

Това коментира пред журналисти служебният правосъден министър Крум Зарков. Той посочи, че не е изследвал въпроса за касиране на изборите от 2 април и припомни, че партиите признават резултатите. Според него независимо от проблемите с видеонаблюдението правителството си е свършило работата с организацията на вота на 2 април:

„Чакаме анализа на ЦИК и на обществения съвет към ЦИК и се надявам следващият парламент да прочете внимателно този анализ и ако се налагат промени да ги направи“.

Надявам се все пак този парламент да не се занимава само с Изборния кодекс както предишни, но си заслужава да се погледнат точните данни, да се види и протоколите, има ЦИК какво да каже, какво да анализира . Все пак да се надяваме, че следващите парламентарни избори няма да са толкова близко и ще имаме възможност да помислим по начина, по който се провеждат изборите, коменитра Зарков.

Надрасканите протоколи и многото невалидни бюлетини са вследствие на връщането на хартиената бюлетина, а не на организацията на вота, каза той.

Сгрешените протоколи сме ги виждали и преди, те не са нещо ново, но бяхме преодолели този порок, каза още той. По думите му служебното правителство е направило всичко възможно в една трудна ситуация да организира предсрочния парламентарен вот.

Да се надяваме, че следващите парламентарни избори няма да са толкова скоро, каза още Зарков и припомни, че има много важни закони за приемане.

Сред тези, които министерството ще внесе в парламента, са Механизмът за контрол на главния прокурор, антикорупционното законодателство, Законът за физическия фалит и др. Според Зарков няма нищо противоконституционно в идеите за промени на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи отговорността на главния прокурора.

Според Зарков съдебната реформа може да е обединителен фактор за стабилно мнозинство в новия парламент.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.