Последни новини
Home / Законът / Президентът свиква първото заседание на 49-ото НС на 12 април

Президентът свиква първото заседание на 49-ото НС на 12 април

Defakto.bg

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 49-о Народно събрание на 12 април 2023 г. от 10.00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подписа днес указа на основание чл. 75 от Конституцията.

Първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. Депутатите полагат следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели.

Председателите на парламентарните групи заявяват приоритетите си от трибуната на парламента. Новото Народно събрание ще има шест парламентарни групи: на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“.

В първия си коментар след изборите Радев заяви, че ще издаде указ за свикване на 49-тия парламент веднага след като бъде обнародвано решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) с поименния състав на новите народни представители.

Аз трябва да спазя определени срокове и процедури по закон. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни политики, цели и приоритети, и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство„, каза Радев веднага след изборите на 49 -то НС.

В новия парламент ГЕРБ-СДС получава 69 мандата, което е с пет места повече от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“, която ще има общо 64 -ма нар

одни представители. От „Възраждане“ ще бъдат излъчени 37 депутати. „Движение за права и свободи“ получава 36 мандата. Депутатите на „БСП за България“ ще бъдат 23-ма, а на „Има такъв народ“ – 11. Пълния списък с имената на народните представители в 49-ото Народно събрание може да видите тук.

Средната възраст на депутатите в 49-ия парламент е около 46 години, 58 от тях са жени. Това съобщи за БТА говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Абсолютно същата е била бройката на жените и в предишното 48-о Народно събрание, коментира Матева. Мъжете и тогава, и сега са 182-ма от 240 народни представители.

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.