Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Киров: Ако не се състави правителство, най-добре е изборите за 50-ото НС да са през юли

Проф. Пламен Киров: Ако не се състави правителство, най-добре е изборите за 50-ото НС да са през юли

Defakto.bg

„Президентът има едномесечен срок след провеждането на изборите да свика парламента на първо заседание.  Струва ми се, че сега процедурата ще бъде доста по-бърза – това каза  пред БНР проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

 „Нямаме информация, че  е готово правителство. По-скоро ще отидем в другата хипотеза,  че няма да бъде излъчено такова. Тогава се изчисляват сроковете за провеждане на предсрочни парламентарни избори за 50-то НС“.

Едва ли президентът бърза да сложи край на мандата на служебното правителство. По-скоро действията му са определени от друга логика, обясни Пламен Киров.

Представете си, че със сегашната технология за определяне на изборния резултат от СИК, която показа доста дефицити, ние отидем на избори 2 в 1 в края на октомври, а може и по-рано, и съчетаем местни избори с предсрочни парламентарни. Това ще бъде доста проблематично от гледна точка на технология на провеждане. На местните избори ще има и втори тур. Опасенията на президентския екип може да са, че тези избори ще са на ръба на провала“.

В предишното НС президентът достатъчно разтегна процедурата, напомни Пламен Киров.

Вървеше по ръба на бръснача. Не може да го виним, че забърза процедурата, правителство се прави от политическите партии. Те продължават да не искат да си говорят. Това подсказва, че най-вероятно няма да има парламентарно излъчено правителство. В този случай е най-добре да се отиде на избори през юли. Не че те ще решат нещо, вероятно ще възпроизведат същата картина„.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев, шеф на Военно-окръжна прокуратура – София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на …

Становище на Прокурорската колегия по ЗСВ: Чрез Прокурорския съвет Народното събрание ще си избира главен прокурор

Направен е опит да се омаловажи ролята на прокуратурата чрез наложеното неравно третиране на съдиите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.