Последни новини
Home / Законът / Цветан Василев: Потресен съм от зле режисираните продукции на ОПГ, която управлява българската прокуратура

Цветан Василев: Потресен съм от зле режисираните продукции на ОПГ, която управлява българската прокуратура

Defakto.bg

В редакционната поща на Де Факто пристигна  изявление от банкера Цветан Василев по повод “ последните фойерверки на Иван Гешев“.  Текстът е изпратен  дъщеря му Радосвета Василева – radosvetavassileva,  в чиито блог е публикуван.

От 2014 г.  Василев е в  Сърбия, чиито власти отказаха да го  предадат като подсъдим на българската прокуратура. Той е обвиняем  за източване на фалиралата КТБ и нейн мажоритарен акционер.  Според Апелативния съд в Белград „има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения“.

 На 26 юли миналата година Василев получи политическо убежище в Сърбия.

На 7 април т.г. СГП обяви, че е  образувала досъдебно производство за организирана престъпна група (ОПГ) за търговия с влияние за дискредитиране и отстраняване на висши магистрати.  Тогава гл. прокурор Иван Гешев съобщи, че обвиняемите по делото NEXO (Коста Кънчев и Антони Тренчев – бел. ред.) са пристигнали в Белград, където от 2014 година живее бившият банкер Цветан Василев. „Събраха се, сега очаквам да кацнат, може би този Овидиу, от Швейцария, може би вашият колега Димитър Стоянов от BIRD, може би някои политици и политически партии, да си направят една голяма оперативка, да си разпределят задачите кой ще се занимава с финансирането, кой се занимава с медиите, с компрометиране на магистрати и на работещи колеги„, каза  Гешев.

Публикаваме изявлението на Цветан Василев без редакторска намеса – според чл. 39 ал. 1 от Конституцията,  всеки има право  да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.  Позицията на Цветан Василев е илюстрирана със снимка на гл. прокурор Иван Гешев от посещение  в Русия.

Ето и текста:

Иван Гешев на обмен в прокуратурата на Русия. Източник: Уебсайт на руската прокуратура
Цветан Василев
През последните седмици станахме зрители на две лошо режисирани пиеси на организираната престъпна група, която управлява българската прокуратура. Родната прокуратура използва „най-доброто“ от своя арсенал за престъпления срещу правосъдието, за да режисира продукциите си – конспиративни теории, подхвърлени и зле скалъпени „доказателства“, бомбастични обвинения, внушения и медийни фойерверки.  Всичко това е комбинирано с масово, контролирано разпространение на нелепици от придворни журналисти, които са „близки до разследването“ – добре познати стратегии за дезинформация още от лятото на 2014 г.

В тази връзка бих искал да направя някои разяснения:

1.  Искам да отбележа, че с малки изключения не познавам участниците в пиесите на Иван Гешев. Освен това, все още по Наказателния кодекс на Република България познанството с някого не е престъпление.

2.  Според версията на Иван Гешев, някаква група хора се наговорили да дискредитират прокуратурата. Учуден съм, че е възможно да се дискредитират личности и институции, които са отдавна дискредитирани в очите на обществото.  Доверието в прокуратурата е само 8%.  Десетки хиляди души протестираха срещу Иван Гешев през 2020 г. и все още искат оставката му.  Двама министри на правосъдието поискаха освобождаването на Иван Гешев от длъжност като главен прокурор пред Висшия съдебен съвет, твърдейки, че същият е извършил и/или е отговорен за „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“ (чл. 129(3), т. 5 от Конституцията).

3.  Намирам, че разкриването на престъпления на прокурори е въпрос на граждански дълг. В този план, напомням, че държава-член на Съвета на Европа ми е дала политическо убежище, защото е счела, че съм обект на политическо преследване – тоест, че съм жертва на престъпления срещу правосъдието. Интерпол четири пъти установява, че червените бюлетини на Иван Гешев нарушават чл. 2(1) от Конституцията на Интерпол – тоест, не са съвместими с Всеобщата декларация за правата на човека.

4.  Потресен съм от наглостта да се правят внушения за мои руски връзки на база на хвърчащи бележки, писани незнайно от кого. ВТБ са съучастници в погрома над КТБ през 2014 г.

На всичкото отгоре – точно прокуратурата, под ръководството на Иван Гешев и Сотир Цацаров, им осигури комфорт да разграбят част от активите на КТБ.  Първо, българската прокуратура си затвори очите за скандалния търг в Лондон през 2015 г., когато Виваком беше продадена на безценица на Спас Русев и вече санкционираната ВТБ. Второ, в качеството си на председател на КП-КОНПИ, Сотир Цацаров вдигна запора от акциитена Виваком през 2020 г., за да може Русев и санкционираната ВТБ да реализират своите свръхпечалби от кражбата на Виваком за сметка на държавата.

5.  Хора с доказани руски връзки са точно Сотир Цацаров и Иван Гешев. И не говоря само за действията и бездействията им в услуга на ВТБ след санкционирането й. Нека не забравяме, че първият сключи договор за сътрудничество с прокурора на Путин – Юрий Чайка – през 2017 г.  Нека си припомним, че вторият даже ходи на обмен с руската прокуратура през 2018 г.

6.  Теориите за заверата издишат и по още една линия – вменява ми се свръх влияние върху Конгреса на САЩ, което само може да предизвика усмивка.

7.  Мога да успокоя прокуратурата и нейния „административен ръководител“, че ще продължа да разкривам престъпленията им пред компетентни институции. Защото това е мое конституционно осигурено право и защото това се превърна в смисъла на моя живот, независимо от заплахите и репресиите на оскотялото ОПГ, превзело прокуратурата.

В заключение, искам да напомня, че съм герой в зловещите сценарии на Иван Гешев от 9 години насам.  И ако през 2014 г. някой може да се е заблудил, времената сега са други. Не само елементарните номера на Иван Гешев и компания започнаха да досаждат както на по-голямата част от медиите, така и на публиката, но и мнозина започнаха да прозират, че ОПГ- прокуратура е една зле скалъпена трупа на задкулисието за рекет и прикриване на престъпления.

10.04.2023, 

Цветан Василев

 

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.