Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът: Обществените очаквания към 49-ото НС са огромни, време е правосъдната реформа да стане осъзната и реална цел

Президентът: Обществените очаквания към 49-ото НС са огромни, време е правосъдната реформа да стане осъзната и реална цел

Defakto.bg

Крайно време е да работим за амбициозни национални цели„, призова в своето обръщение към народа и парламента президентът Румен Радев.

На тържественото заседание, с което започна работата си новото Народно събрание, президентът посочи, че е свикал 49-ото НС в Страстната седмица „с надеждата за смирение, диалог и разум и с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност“.

Предизборната кампания приключи, а обществените очаквания и залогът пред това Народно събрание са огромни„, подчерта в речта си президентът.

Като първостепенна задача Радев посочи приемането на Закона за държавния бюджет, като изрази надежда бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, но „ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет“.

Без съмнение предизвикателствата към това Народно събрание са големи, но и без съмнение приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача, допълни Радев. „Предстои решаването на сложно уравнение, което да гарантира доходите на българските граждани в условия на кризи, инфлация, така и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата. Силно се надявам бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни, дългосрочни политики и да носи отговорност за тях. Но, ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет. Но крайната дума ще бъде ваша, особено в частта за бюджетния дефицит“.

На 49-ото НС е отредена съдбовна роля, изтъкна президентът, визирайки изхода от политическата криза. „Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство.

Очаквам Народното събрание да докаже, че правосъдната реформа е осъзната, реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема от поредица предизборни кампании“, каза още президентът.

Чест е да бъда сред първите да поздравя народните избраници, на които българските граждани повериха отговорната мисия да ги представляват във време на изпитание„, заяви президентът.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.