Последни новини
Home / Законът / 49 секунди продължи вторият ден на първото заседание на новия парламент

49 секунди продължи вторият ден на първото заседание на новия парламент

Defakto.bg

Рекордните 49 секунди продължи вторият ден на първото заседание на новия парламент. Председателстващият заседанието – най-възрастния измежду депутатите Вежди Рашидов поздрави колегите си,  попита ги  има ли нови номинации за председател на НС,  получи отрицателен отговор и каза, че в този случай няма какво да работят повече.

Следващото заседание той насрочи за сряда от 10:00 ч., а времето тогава обяви, че е за размисъл.

Така официалната част на работата на депутатите е приключила.

Те ще работят след Великденските празници и така ще поставят нов рекорд в процедура по избор на председател. Предишният – в 48-ото НС – продължи 3 дни, напомни БНР

Очаква се днес да има нова среща между представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, на която да бъде излъчена контактна група между двете политически сили. Нейната задача ще е  да определи важните законодателни приоритети.

Само ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще обсъждат законодателни приоритети, заяви Бойко Борисов в кулоарите на парламента. „Ще направим две работни групи: правна и бюджетно-финансова, за да разгледаме какъв бюджет би бил устойчив за държавата и всички закони, за които да търсим голямо мнозинство„, каза Борисов, без да сочи конкретни законопроекти. След като се уточнят приоритетите за парламента, щяло да се обсъжда кой и как да бъде избран за председател.

Той обнадеждено каза, че вижда „повече конструктивност“ в изказванията на лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. „Те държат на своето, но с много по-различен тон говорят“, отбелязва Борисов.

В специално изявление съпредседателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че разговорите в кулоарите на Народното събрание са  преговори  единствено по законодателните приоритети и не включват обсъждане на възможности за съставяне на правителство.

Няма разговори за правителство, имаме ясна позиция,че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ или с тяхно участие„, заяви Асен Василев.  От коалицията уточниха, че са определили осем юристи от коалицията, които да подготвят и съгласуват с ГЕРБ законодателна програма от проекторазпоредби, свързани с европейския План за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, както и промените в Закона срещу домашното насилие, отхвърлен от предходния парламент.

„Целта е законодателната програма да бъде стикована с ГЕРБ и заедно с избор на председател, за който продължаваме да смятаме като най-добро решение ротационния принцип, да има ясна хронограма и да няма изненади в пленарната зала да влизат закони, които не са приоритетни“, каза Василев.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.